Naposledy aktualizováno 13.7.2022
Pokud chcete sladit bez kalorií, vyzkoušejte stévii sladkou. Její blahodárné účinky a vysoká sladivost jsou opravdu jedinečné. Naučte se ji používat místo bílého cukru.
Co to je
Stevia rebaudiana, stévie sladká, stévie cukrová nebo sladká tráva, je zelená rostlina s bílými květy pocházející z tropických a subtropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. Nejčastěji slouží jako náhražka klasického cukru. Ve vyšší koncentraci však může mít i poněkud lékořicovou příchuť. Ceněná je i díky blahodárným účinkům. Působit příznivě na trávení. Snižuje pocit únavy, touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Je vynikající na zranění, urychluje hojení ran a zamezuje vzniku jizev.
Porovnání s bílým cukrem
Stévie je sladidlem téměř bez kalorií. Nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodným sladidlem pro diabetiky. Přidává se do ovocných džusů, zubních past i žvýkaček. Snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak. Má svou specifickou příchuť. Chemicky jde o druh glykosidu, který je až 300x sladší než sacharóza. Listy rostliny stévie jsou asi 40x sladší než cukr a sladké práškové sladidlo je až 300x sladší než cukr. Pro většinu receptů stačí jen malé dávky. Skladovatelnost sladkého listu je asi 5 let.
Jak se s ní dá sladit
Na oslazení konvice s čajem postačí 2 až 3 jemně nasekané čerstvé lístky. Ty sklízejte přibližně jednou do měsíce, podle velikosti rostliny. Pokud neupotřebujete všechny lístky ihned, usušte si je. Pokrmy i jiné nápoje lze velmi snadno sladit i sušenými lístky. Vždy je třeba sladit opatrně. Je mnohonásobně sladší než cukr a stačí přidat jen pár drobných rozemletých lístečků.
Kde ji koupit
Stévii můžete samozřejmě zakoupit i ve formě již připravených tablet, sirupu nebo prášku. Seženete ji v lékárně, zdravé výživě, prodejnách s bylinkami a specializovaných obchodech i odděleních v potravinách. Dá se zakoupit i online.
V jakých formách si ji pořídit
Stévii můžete samozřejmě zakoupit i ve formě již připravených tablet, sirupu nebo prášku. Nejoblíbenější je bílý práškový extrakt, anebo malé granule. Následují sušené listy a tekutý extrakt, s pomocí kterého si můžete osladit třeba kávu. Můžete si ji zakoupit i ve formě rostliny a pěstovat si ji doma pro zdravý životní styl.
Jak ji pěstovat
Pokud chcete začít zdravě sladit, stévii si můžete vypěstovat i doma v květináči. V zahradnictví lze zakoupit menší keřík nebo semínka a začít s pěstováním úplně od začátku. V létě je možné pěstovat stévii venku na záhoně, na podzim je však nutné ji přesunout do květináče a pěstovat ji při pokojové teplotě.
Jablečná bábovka se stévií
Suroviny:
- 400 g nastrouhaných jablek
- 400 g špaldové celozrnné mouky
- 25 tablet SteviGuard nebo 1,5 g práškové stévie
- 200 ml kokosového nebo řepkového oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- špetka skořice
- špetka soli
Postup přípravy:
Mouku, strouhaná jablka, stévii, olej, žloutky, skořici a prášek do pečiva smícháme, přidáme ušlehaný sníh z bílků a dobře promícháme. Dáme do vymaštěné a moukou vysypané formy a do vyhřáté trouby. Pečeme asi 60 minut při teplotě 180 °C.
Ovocné muffiny se stévií
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky sušených listů stévie
- 1/2 lžičky prášku ze stévie
- 125 g másla
- 125 ml mléka
- 2 vejce
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 150 g až 200 g ovoce dle chuti
- čerstvé lístky máty
Postup přípravy:
Připravte si košíčky na muffiny nebo vymažte plech na muffiny. Troubu si předehřejte na 180 °C. V míse utřete stévii s máslem, ke sladké máslové směsi přidejte vejce a vše důkladně vyšlehejte do pěny. Pak přidejte mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec si nakrájejte ovoce nebo použijte drobné bobulovité ovoce. Do každého košíčku nalijte těsto a dovnitř zatlačte ovoce. Pečte přibližně 20 minut na 180 °C. Hotové muffiny ozdobte čerstvou mátou a nakrájeným ovocem.