Naposledy aktualizováno 27.12.2021
Výživný a chuťově chutný pokrm, který vás potěší. Kuřecí maso je rychle hotové, cizrna společně s rajčaty a kořením dobře chutná a dodá potřebnou výživu.
Co obsahuje cizrna
Cizrna je zdrojem rostlinných proteinů – bílkovin, vlákniny, železa, zinku, kyseliny listové, vitamínů skupiny B a mnoha dalších minerálů, vitamínů a živin. Bílkoviny jsou nutné k tvorbě hemoglobinu, protilátek, při kontrole hladiny krevního cukru, stavbě svalové hmoty i pro získání energie. Jejich nedostatek se projeví svalovou slabostí, únavou, srdečními problémy a nevyváženou hladinou hormonů v krvi.
Jaké jsou účinky cizrny
- Pomáhá zvýšit pocit nasycení a napomáhá hubnutí
- Podporuje trávení
- Udržuje stabilní hladinu cukru v krvi
- Zlepšuje obranu proti chorobám
Komplexní sacharidy vhodné pro diabetiky
Cizrna, stejně jako ostatní luštěniny, obsahuje komplexní sacharidy, které tělo tráví pomalu a využívá jako zdroj energie. Obsahuje přirozený cukr glukózu, která je tělem snadno využita pro fyziologické funkce. Glukóza je problémem u pre-diabetu a diabetu. Využití glukózy vzniklé štěpením škrobu z cizrny je zpomaleno, což je důležité pro cukrovkáře s nestálou hladinou cukru v krvi kvůli rezistenci na inzulin.
Cizrna podporuje hubnutí
Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, napomáhá pocitu sytosti a tlumí chutě na jídlo. Vyšší konzumace vlákniny souvisí s nižší tělesnou hmotností, a proto se cizrna doporučuje při redukčních dietách. Pocit sytosti po jídle pomáhá udržovat v normě hladinu cukru v krvi a zabrání nám v pojídání prázdných kalorií. Cizrnu kombinujte s jiným nutričně výživným jídlem, jako je zelenina, maso či kozí sýr.
Cizrna podporuje hubnutí
Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, napomáhá pocitu sytosti a tlumí chutě na jídlo. Vyšší konzumace vlákniny se cizrna doporučuje při redukčních dietách. Pocit sytosti po jídle pomáhá udržovat v normě hladinu cukru v krvi a zabrání nám v pojídání prázdných kalorií. Kombinujte ji se zeleninou, masem či kozím sýrem.
Vláknina ve stravě
Konzumace cizrny díky vláknině zlepšuje trávení, pomáhá udržet správnou hladinu pH i prospěšných bakterií ve střevě. Usnadňuje trávení, prospívá při zácpě a syndromu dráždivého tračníku.
Naváže vodu na svůj povrch, zvětší objem stolice obsahující toxiny a rychleji odstraní odpadní produkty z těla. Vláknina pomáhá i při onemocněních srdce, proti nádorovému bujení, zánětu tlustého střeva, ledvinovým kamenům i obezitě.
Cizrna pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, váže tuky v trávicím systému a vyloučí je. Potlačí tvorbu ateromových plaků ve stěně cév a jejich ucpání. Snižuje výskyt mrtvice a infarktu myokardu.
Cizrnové kari s kuřecím masem
Ingredience na 4 PORCE
- 400 g kuřecích prsou
- 1 ks červená cibule
- 1 ks žlutou cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 g sekaných rajčat z konzervy
- 800 g čerstvé cizrny nebo cizrny z konzervy
- mletý pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- 3 lžičky kari koření
- 4 snítky petrželky
- 3 snítky tymiánu
- olivový olej na restování
Postup přípravy
- Předem necháme cizrnu 10-12 hod namočit. Čerstvá je vždy lepší než konzervovaná. Vodu slijeme a vyměníme. Pak ji v osolené vodě vaříme, dokud nezměkne, asi hodinu.
- Kuřecí maso vložíme do kastrolu s vroucí osolenou vodou a tymiánem a vaříme asi 30 minut doměkka tak, aby se vyvařila všechna voda. Pak vyjmeme tymián.
- Na měsíčky nakrájenou červenou cibulku zpěníme na oleji a ihned k ní přidáme opepřená kuřecí prsa, která společně asi 5 minut restujeme.
- Oloupanou žlutou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, orestujeme je na rozpáleném olivovém oleji dozlatova asi 5 minut.
- Pak přisypeme kari koření tak, aby byla omáčka byla pěkně žlutá a pořádně promícháme.
- Pak zalijeme maso drcenými rajčaty, přidáme cizrnu a na mírném ohni vaříme za častého míchání asi 40 minut, dokud se všechna tekutina nevyvaří.
- Hotovou cizrnu podáváme s trhaným masem, které opepříme a pro intenzivnější chuť ozdobíme čerstvými lístky petrželky.
- Servírujte jako samostatný pokrm nebo s rýží.