Cizrnové kari s kuřecím masem: Snadný recept v 8 krocích

Naposledy aktualizováno 27.12.2021

Výživný a chuťově chutný pokrm, který vás potěší. Kuřecí maso je rychle hotové, cizrna společně s rajčaty a kořením dobře chutná a dodá potřebnou výživu.

Cizrnové kari s kuřecím masem

Co obsahuje cizrna

Cizrna je zdrojem rostlinných proteinůbílkovin, vlákniny, železa, zinku, kyseliny listové, vitamínů skupiny B a mnoha dalších minerálů, vitamínů a živin. Bílkoviny jsou nutné k tvorbě hemoglobinu, protilátek, při kontrole hladiny krevního cukru, stavbě svalové hmoty i pro získání energie. Jejich nedostatek se projeví svalovou slabostí, únavou, srdečními problémy a nevyváženou hladinou hormonů v krvi.

Cizrnové kari s kuřecím masem

Jaké jsou účinky cizrny

  • Pomáhá zvýšit pocit nasycení a napomáhá hubnutí
  • Podporuje trávení
  • Udržuje stabilní hladinu cukru v krvi
  • Zlepšuje obranu proti chorobám

Komplexní sacharidy vhodné pro diabetiky

Cizrna, stejně jako ostatní luštěniny, obsahuje komplexní sacharidy, které tělo tráví pomalu a využívá jako zdroj energie. Obsahuje přirozený cukr glukózu, která je tělem snadno využita pro fyziologické funkce. Glukóza je problémem u pre-diabetu a diabetu. Využití glukózy vzniklé štěpením škrobu z cizrny je zpomaleno, což je důležité pro cukrovkáře s nestálou hladinou cukru v krvi kvůli rezistenci na inzulin.

Cizrna podporuje hubnutí

Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, napomáhá pocitu sytosti a tlumí chutě na jídlo. Vyšší konzumace vlákniny souvisí s nižší tělesnou hmotností, a proto se cizrna doporučuje při redukčních dietách. Pocit sytosti po jídle pomáhá udržovat v normě hladinu cukru v krvi a zabrání nám v pojídání prázdných kalorií. Cizrnu kombinujte s jiným nutričně výživným jídlem, jako je zelenina, maso či kozí sýr.

Cizrna podporuje hubnutí

Cizrna je bohatá na vlákninu a bílkoviny, napomáhá pocitu sytosti a tlumí chutě na jídlo. Vyšší konzumace vlákniny se cizrna doporučuje při redukčních dietách. Pocit sytosti po jídle pomáhá udržovat v normě hladinu cukru v krvi a zabrání nám v pojídání prázdných kalorií. Kombinujte ji se zeleninou, masem či kozím sýrem.

Vláknina ve stravě

Konzumace cizrny díky vláknině zlepšuje trávení, pomáhá udržet správnou hladinu pH i prospěšných bakterií ve střevě. Usnadňuje trávení, prospívá při zácpě a syndromu dráždivého tračníku.

Naváže vodu na svůj povrch, zvětší objem stolice obsahující toxiny a rychleji odstraní odpadní produkty z těla. Vláknina pomáhá i při onemocněních srdce, proti nádorovému bujení, zánětu tlustého střeva, ledvinovým kamenům i obezitě.

Cizrna pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, váže tuky v trávicím systému a vyloučí je. Potlačí tvorbu ateromových plaků ve stěně cév a jejich ucpání. Snižuje výskyt mrtvice a infarktu myokardu.

Cizrnové kari s kuřecím masem

Cizrnové kari s kuřecím masem

Ingredience na 4 PORCE

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks žlutou cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g sekaných rajčat z konzervy
  • 800 g čerstvé cizrny nebo cizrny z konzervy
  • mletý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  • 3 lžičky kari koření
  • 4 snítky petrželky
  • 3 snítky tymiánu
  • olivový olej na restování

Cizrnové kari s kuřecím masem

Postup přípravy

  1. Předem necháme cizrnu 10-12 hod namočit. Čerstvá je vždy lepší než konzervovaná. Vodu slijeme a vyměníme. Pak ji v osolené vodě vaříme, dokud nezměkne, asi hodinu.
  2. Kuřecí maso vložíme do kastrolu s vroucí osolenou vodou a tymiánem a vaříme asi 30 minut doměkka tak, aby se vyvařila všechna voda. Pak vyjmeme tymián.
  3. Na měsíčky nakrájenou červenou cibulku zpěníme na oleji a ihned k ní přidáme opepřená kuřecí prsa, která společně asi 5 minut restujeme.
  4. Oloupanou žlutou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, orestujeme je na rozpáleném olivovém oleji dozlatova asi 5 minut.
  5. Pak přisypeme kari koření tak, aby byla omáčka byla pěkně žlutá a pořádně promícháme.
  6. Pak zalijeme maso drcenými rajčaty, přidáme cizrnu a na mírném ohni vaříme za častého míchání asi 40 minut, dokud se všechna tekutina nevyvaří.
  7. Hotovou cizrnu podáváme s trhaným masem, které opepříme a pro intenzivnější chuť ozdobíme čerstvými lístky petrželky.
  8. Servírujte jako samostatný pokrm nebo s rýží.

Napsat komentář