10 receptů na podzimní polévky

Pokud patříte mezi milovníky polévek, určitě si je chcete užít a vychutnat i v nadcházejícím dlouhém sychravém období. Husté polévky zasytí a zahřejí. K chladnému podzimu zkrátka patří. Můžete si je dát k obědu, večeři i ke svačině.

1.   Zelňačka

Brambory a cibuli nakrájíme a zelí nakrouháme. Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem. Zelí zase vaříme odděleně s bobkovým listem a pepřem asi 30 minut. Pak si na másle opečeme na kostky nakrájenou klobásu, přidáme cibulku, mouku, papriku a uděláme jíšku. Do jíšky dáme zelí a přidáme uvařené brambory. Chvilku povaříme a zjemníme kysanou smetanou.

2.   Bramboračka s houbami

Očistíme čerstvé houby, nebo si sušené namočíme na 20 minut do vody. Kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na kostky a s houbami, bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořením vaříme do změknutí. Z másla a mouky usmažíme jíšku a necháme vychladnout. Bobkový list a nové koření vyjmeme. Přidáme prolisovaný česnek, vychladlou jíšku, majoránku a krátce povaříme a zahustíme jíškou. Dochutíme polévkovým kořením, mletým pepřem a posypeme petrželovou natí.

3.   Kukuřičná polévka

Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji, než začne zlátnout. Přilijeme vývar a 15 minut cibuli dusíme. Z kukuřičných klasů okrájíme kukuřičná zrna, přidáme k cibuli, přivedeme k varu, oheň zmírníme, přikryjeme polévku poklicí a dusíme, dokud kukuřice nezměkne. Pak polévku necháme vychladnout a rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu, strouhaný muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Za stálého míchání přivedeme k varu, ozdobíme petrželkou, kukuřicí a sýrem.

4.   Dýňová polévka

Dýně, oloupané brambory a cibuli nakrájíme a osmahneme na másle. Přidáme vývar nebo bujon a zalijeme vodou. Osolíme a opepříme podle chuti. Přivedeme k varu a povaříme do změknutí asi 30 minut. Pak polévku rozmixujeme v mixéru. Můžeme posypat dýňovými semínky a parmazánem.

5.   Čočková polévka

Čočku můžeme předem namočit. Pak ji zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření a bujón nebo vývar a povaříme. Nakonec zahustíme polévku jíškou, necháme provařit a vypneme. Přidáme třený česnek se solí a majoránku.

6.   Valašská kyselica

Do hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a trochou vody, přidáme bobkové listy a nové koření. Ve druhém hrnci s osolenou vodou a kmínem vaříme na kostičky pokrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou k zelí. Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, klobásu a cibuli. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme ji do hrnce a velmi důkladně rozmícháme. Přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu a za občasného míchání vaříme čtvrt hodiny. Odstavíme, dochutíme zakysanou smetanou, solí a pepřem.

7.   Polévka z červené řepy

Vařenou a oloupanou nebo vakuovanou červenou řepu nakrájíme na kostky, cibuli, česnek a chilli papričku nasekáme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupaný závor jemně nastrouháme a bazalku nasekáme. Na másle zesklovatíme cibuli, česnek, chilli papričku a zázvor, vmícháme rajčata, červenou řepu, sůl, pepř a orestujeme. Podlijeme vínem, vaříme, dokud se alkohol neodpaří, přidáme vývar, bazalku a povaříme 15 minut. Rozmixujeme do hladka, zakapeme smetanou a ozdobíme bazalkou.

8.   Mrkvová polévka

Cibuli, brambory a mrkev nakrájíme, chilli papričku bez semínek nakrájíme na nudličky. Mrkve očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli na oleji zesklovatíme, přidáme zeleninu a chilli papričky, promícháme a orestujeme. Zeleninu zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Rozmixujeme, přidáme smetanu, jablečnou šťávu, sůl, pepř a přivedeme k varu. Ozdobíme petrželkou a smetanou.

9.   Kroupová s uzeným masem

Uzené maso očistíme a nakrájíme. Celer, mrkev, petržel, pórek, brambory cibuli a česnek dáme do studené vody, přidáme koření, sůl a zakryté vaříme 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Vývar přecedíme, zeleninu a uzené maso nakrájíme na kousky. Vývar přivedeme k varu, vložíme uvařené kroupy, zeleninu a maso, můžeme zahustit strouhaným bramborem, krátce povařit, dochutit kořením a zdobíme petrželovou natí. Kroupy spaříme a propláchneme, v osolené vodě uvaříme doměkka, vodu slijeme a kroupy přidáme.

10.               Hovězí vývar

Do hrnce nalijeme 2,5 l studené vody vložíme hovězí maso, zeleninu a přivedeme k varu. Koření nasypeme do sítka na koření a s bobkovými listy přidáme. Vaříme 3 hodiny a sbíráme pěnu. Vyjmeme zeleninu, koření a maso, část zeleniny nakrájíme a vložíme do vývaru. Maso nakrájíme a přidáme do polévky a dozdobíme petrželkou. Přidáme nudle nebo i játrové knedlíčky.

Zapojit se do komentování