Naposledy aktualizováno 28.12.2019
Víte, bez čeho si nelze Vánoce představit? Podívejte se na naše recepty. Vaše večeře bude pohádková a nebude na ní nic chybět.
Bramborový salát
- 600 g salátových brambor
- 200 g kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel
- 2 nakládané okurky
- 2 vejce natvrdo
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička nasekané cibule
- sterilizovaný hrášek
- sůl
- pepř
- lák z okurek
Brambory pořádně umyjeme a dáme vařit do hrnce se studenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut do změknutí. V hrnci přivedeme k varu v osolené vodě oloupanou zeleninu a povaříme 7 minut. Uvařené brambory i zeleninu scedíme a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nakrájejte na kostičky. Uvařenou zeleninu nakrájíme najemno. Vejce nakrájíme nadrobno a okurky můžeme nastrouhat. Do mísy dáme brambory, zeleninu, hrášek, okurky, vejce a cibulku. Přidáme majonézu, hořčici a zastříkneme lákem z okurek. Osolíme, opepříme a velmi opatrně promícháme. Zakryjeme a dáme odležet do lednice.
Rybí polévka
- 3 rybí hlavy
- 1 větší mrkev
- 1 celer
- 1 kořen petržele
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- jikry a mlíčí
- 3 rohlíky
Hlavy, kousky ryby a zeleninu dáme vařit do 1,5 l studené vody a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni 45 minut. Vývar přecedíme, maso z ryby, jikry, mlíčí i vařenou zeleninu pak naškrábeme nožem a dáme zpět do vývaru. Polévku zahustíme světlou jíškou a necháme lehce provařit. Na másle dozlatova osmažíme na kostky nakrájené rohlíky, dáme je na ubrousek, abychom je zbavili tuku. Kostičky sypeme polévku a dozdobíme snítkou petrželové natě.
Smažený kapr
- 800 g kapra
- 4 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- sůl
Kapra opláchneme, zbavíme šupin a nečistot, vykostíme a vytvoříme filety. Lehce nasolíme a můžeme na noc naložit do mléka. Pak filety obalíme v trojobalu, nejprve mouka, vejce a pak strouhanka. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Vánoční kuba
- 400 g krup
- 100 g vepřového sádla
- 1 velká cibule
- 100 g sušených hub
- 1 palička česneku
- kmín
- majoránka
- pepř
Kroupy propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě s trochou kmínu. Mezitím si namočíme sušené houby do vody a necháme je nabobtnat. Nakrájíme cibuli a česnek rozmačkáme. V hrnci osmahneme na sádle cibuli a houby. Vše smícháme s kroupami a dochutíme kořením. Směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem a pečeme 15 minut. Podáváme s kyselou okurkou.
Vánočka
- 200 g másla
- 1 ks vejce
- 5 žloutků
- 1 kg polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 84 g droždí
- sůl
- mléko
- 140 g rozinek
- 140 g mandlí
- citronová kůra z jednoho citronu
V mouce uděláme důlek, dáme do něj rozehřáté máslo a vykynuté droždí, které necháme vykynout v hrnečku s trochu vlažného mléka, trochou mouky, špetkou soli, špetkou cukru a kvasnic. Pak přidáme cukr, 5 žloutků, citronovou kůru a mléko. Vypracujeme těsto a do vypracovaného těsta pak přidáme rozinky a mandle. Necháme těsto vykynout, což trvá delší dobu. Dejte těsto do tepla.
Pak upleteme vánočku a opět ji necháme chvíli vykynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme ji asi hodinu. Po půl hodině pečení plech obrátíme, aby se vánočka nepřipálila. Může pod ní dát alobal nebo 2 vrstvy pečícího papíru. Do středu zapíchneme špejle, aby se vánočka nerozjela. Jakmile začne červenat, dáme papír i nahoru přes vánočku.
Štrúdl
- 1 balíček listového těsta
- 1 kg jablek
- 1 balíček vanilkového cukru
- vejce na potření
- rozinky podle chuti
- mletá skořice
- strouhanka
- voda
- cukr moučka
- hladká mouka
Hotové listové těsto rozmrazíme. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme je na hrubším struhadle. Plát listového těsta rozválíme na pomoučeném vále, posypeme ho strouhankou a poklademe nastrouhanými jablky. Z jablek vymačkáme šťávu. Pak je posypeme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a přidáme k ní rozinky. Zabalíme těsto do závinu a přendáme jej na plech, který předem pokapeme studenou vodou.
Pak potřeme záviny vaječným žloutkem a propícháme je vidličkou, aby v troubě nepraskly. Jablečný závin pečeme přibližně 20 až 30 minut na teplotu 180 °C ve střední poloze. Když má závin zlatavou barvu a začne hnědnout, je hotový. Upečené listové záviny nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.