6 vánočních receptů, které rozhodně nezklamou

Víte, bez čeho si nelze Vánoce představit? Podívejte se na naše recepty. Vaše večeře bude pohádková a nebude na ní nic chybět.

Bramborový salát

  • 600 g salátových brambor
  • 200 g kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel
  • 2 nakládané okurky
  • 2 vejce natvrdo
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička nasekané cibule
  • sterilizovaný hrášek
  • sůl
  • pepř
  • lák z okurek

Brambory pořádně umyjeme a dáme vařit do hrnce se studenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut do změknutí. V hrnci přivedeme k varu v osolené vodě oloupanou zeleninu a povaříme 7 minut. Uvařené brambory i zeleninu scedíme a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nakrájejte na kostičky. Uvařenou zeleninu nakrájíme najemno. Vejce nakrájíme nadrobno a okurky můžeme nastrouhat. Do mísy dáme brambory, zeleninu, hrášek, okurky, vejce a cibulku. Přidáme majonézu, hořčici a zastříkneme lákem z okurek. Osolíme, opepříme a velmi opatrně promícháme. Zakryjeme a dáme odležet do lednice.

Rybí polévka

  • 3 rybí hlavy
  • 1 větší mrkev
  • 1 celer
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • jikry a mlíčí
  • 3 rohlíky

Hlavy, kousky ryby a zeleninu dáme vařit do 1,5 l studené vody a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni 45 minut. Vývar přecedíme, maso z ryby, jikry, mlíčí i vařenou zeleninu pak naškrábeme nožem a dáme zpět do vývaru. Polévku zahustíme světlou jíškou a necháme lehce provařit. Na másle dozlatova osmažíme na kostky nakrájené rohlíky, dáme je na ubrousek, abychom je zbavili tuku. Kostičky sypeme polévku a dozdobíme snítkou petrželové natě.

Smažený kapr

  • 800 g kapra
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl

Kapra opláchneme, zbavíme šupin a nečistot, vykostíme a vytvoříme filety. Lehce nasolíme a můžeme na noc naložit do mléka. Pak filety obalíme v trojobalu, nejprve mouka, vejce a pak strouhanka. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Vánoční kuba

  • 400 g krup
  • 100 g vepřového sádla
  • 1 velká cibule
  • 100 g sušených hub
  • 1 palička česneku
  • kmín
  • majoránka
  • pepř

Kroupy propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě s trochou kmínu. Mezitím si namočíme sušené houby do vody a necháme je nabobtnat. Nakrájíme cibuli a česnek rozmačkáme. V hrnci osmahneme na sádle cibuli a houby. Vše smícháme s kroupami a dochutíme kořením. Směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem a pečeme 15 minut. Podáváme s kyselou okurkou.

Vánočka

  • 200 g másla
  • 1 ks vejce
  • 5 žloutků
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 84 g droždí
  • sůl
  • mléko
  • 140 g rozinek
  • 140 g mandlí
  • citronová kůra z jednoho citronu

V mouce uděláme důlek, dáme do něj rozehřáté máslo a vykynuté droždí, které necháme vykynout v hrnečku s trochu vlažného mléka, trochou mouky, špetkou soli, špetkou cukru a kvasnic. Pak přidáme cukr, 5 žloutků, citronovou kůru a mléko. Vypracujeme těsto a do vypracovaného těsta pak přidáme rozinky a mandle. Necháme těsto vykynout, což trvá delší dobu. Dejte těsto do tepla.

Pak upleteme vánočku a opět ji necháme chvíli vykynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme ji asi hodinu. Po půl hodině pečení plech obrátíme, aby se vánočka nepřipálila. Může pod ní dát alobal nebo 2 vrstvy pečícího papíru. Do středu zapíchneme špejle, aby se vánočka nerozjela. Jakmile začne červenat, dáme papír i nahoru přes vánočku.

Štrúdl

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 kg jablek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • vejce na potření
  • rozinky podle chuti
  • mletá skořice
  • strouhanka
  • voda
  • cukr moučka
  • hladká mouka

Hotové listové těsto rozmrazíme. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme je na hrubším struhadle. Plát listového těsta rozválíme na pomoučeném vále, posypeme ho strouhankou a poklademe nastrouhanými jablky. Z jablek vymačkáme šťávu. Pak je posypeme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a přidáme k ní rozinky. Zabalíme těsto do závinu a přendáme jej na plech, který předem pokapeme studenou vodou.

Pak potřeme záviny vaječným žloutkem a propícháme je vidličkou, aby v troubě nepraskly. Jablečný závin pečeme přibližně 20 až 30 minut na teplotu 180 °C ve střední poloze. Když má závin zlatavou barvu a začne hnědnout, je hotový. Upečené listové záviny nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.

Napsat komentář