10 receptů z dýně

Dýně je zdravá zelenina, která je dietní, pomůže vám s hubnutím i posílením imunity. Obsahuje hodně vitaminu A, který pomáhá proti infekcím, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B, vitamin E, zdravé omega-3-mastné kyseliny, minerální látky jako hořčík, fosfor, draslík, měď, selen, zinek vápník a železo.

1. Dýňová polévka se smetanou a slaninou

· 1 kg dýně

· 1 ks česneku

· 1 ks pórku

· 60 ml zakysané smetany

· 140 g červené čočky

· 1 lžička

· kari koření

· 2 lístky bobkového listu

· 100 g anglické slaniny

· 1,5 l zeleninové ho vývaru

· sůl a pepř

· 2 lžíce másla

Pórek nakrájíme na kolečka, dužinu dýně na kostičky a utřeme česnek. V hrnci na másle osmažíme pórek, přidáme nakrájenou dýni, čočku, česnek a bobkový list. Mícháme, osmažíme a zalijeme vývarem. Až dýně změkne, vyndáme bobkový list a rozmixujeme. Slaninu nakrájíme a orestujeme do křupava. Smetanu promícháme s kari kořením, pepřem a solí. Polévku ozdobíme smetanou a křupavou slaninou.

2. Polévka z pečené máslové dýně

· 700 g máslové dýně

· 3 stroužky česneku

· 750 ml zeleninového vývaru

· 1 ks cibule

· 1 špetka muškátového oříšku

· 150 ml smetany na vaření

· citron dle chuti

· sůl a mletý barevný pepř

· olivový olej

dýňová polévka

3. Dýňový dip

· 3 stroužky česneku

· 1/2 dýně Hokaido

· 2 lžíce olivového oleje

· 1 lžíce sušeného droždí

· mletý barevný pepř a sůl

Dýni Hokaido nakrájíme na měsíčky, dáme na plech, pokapeme lžící oleje, osolíme a pečeme 20 minut na 200 °C do měkka. Vychladlou ji dáme do mixéru, přidáme lžíci oleje a promixujeme. Do pyré přidáme čerstvě mletý pepř, lahůdkové sušené droždí, česnek a promixujeme. Dýňový dip dosolíme dle chuti.

4. Dýňové noky

· 1/2 lžičky soli

· 500 g polohrubé mouky

· 50 g parmazánu

· 700 g dýně Hokaido

· 2 lžíce olivového oleje

Dýni nakrájíme na kostky, dáme na plech, pokapeme olivovým olejem a pečeme na 200 °C asi 20 minut. Upečenou dýni po vychladnutí rozmixujeme. Parmazán nastrouháme, přidáme mouku, sůl, dýni a zpracujeme lepivé těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici uležet. Pak ho rozdělíme na 4 díly, uválíme válečky a nakrájíme na kousky, které rozmačkáme vidličkou na vále posypaném moukou. Dýňové noky vaříme ve vroucí slané vodě, dokud nevyplavou na povrch. Děrovanou naběračkou je vyjmeme, necháme odkapat, přelijeme olejem, aby se neslepily.

5. Dýňové karbanátky

· 400 g dýně Hokaido

· 2 stroužky česneku

· 1 ks mrkve

· 2 ks vajec

· 1 ks cibule

· sůl a pepř

· majoránka

· strouhanka

· škrobová moučka

· olej na smažení

Dýni nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, necháme odležet a vymačkáme přebytečnou vodu. Mrkev nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme nadrobno a promícháme s dýní. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Zpracujeme hladkou hmotu, zahustíme škrobovou moučkou a jemnou strouhankou. Tvoříme malé karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.

dýně

6. Pečená dýně s parmezánem

· 1 ks dýně Hokaido

· 1 lžička soli

· 5 lžic olivového oleje

· 1,5 lžičky libečku

· 100 g parmazánu

Středně velkou dýni Hokaido nakrájíme na měsíčky. V misce rozmícháme olivový olej se solí a sušeným libečkem a parmazán jemně nastrouháme. Na plech dáme dýni, potřeme ochuceným olejem a posypeme sýrem. Pečeme na 180 °C do měkka.

7. Dýňový koláč

Náplň:

· 400 g dýňového pyré z dýně Hokaido

· 1 lžička mleté skořice

· 1/2 lžičky

· mletý zázvor

· 1 špetka soli

· 3 vejce

· 2 ks hřebíčku

· 120 ml smetany ke šlehání

· 100 g třtinového cukru

Těsto:

· 1 špetka soli

· 110 g másla

· 50 ml vody

· 175 g hladké mouky

· 15 g třtinového cukru

Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli, přidáme nakrájené máslo a zpracujeme drobenku. Přilijeme trochu ledové vody, zpracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do lednice. Na náplň rozšleháme vejce, přidáme třtinový cukr, smetanu, sůl, skořici, tlučený hřebíček a mletý zázvor. Dýni nakrájíme na kostky, 5 minut povaříme, slijeme a rozmixujeme na pyré. Přidáme do vaječné náplně a promícháme. Těsto rozválíme, dáme do kulaté formy a propícháme vidličkou. Na těsto vlijeme dýňovou náplň a pečeme na 190 °C asi 45 minut.

8. Dýňové muffiny

· 350 g dýně Hokaido

· 2 ks vajec

· 2 lžičky hořčice

· 2 lžíce olivového oleje

· 30 g parmezánu

· 2 hrsti čerstvého špenátu

· 1 hrst bazalky

· 4 snítky čerstvého tymiánu

· 180 ml mléka

· 100 g sýru Feta

· 260 g hladké mouky

· 3 lžíce slunečnicového semínka

· sůl a pepř

Dýni nakrájíme na kostky, dáme na plech, přidáme 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a promícháme. Pečeme 15 minut na 200 °C. V míse promícháme 2/3 vychladlé dýně, 2 hrsti nasekaných špenátových listů s bylinkami, 70 g nadrobeného sýru Feta, slunečnicová semínka, hořčici a parmezán. Přilijeme rozšlehané vejce s mlékem, vmícháme mouku s práškem do pečiva, sůl a pepř. Naplníme formičky na muffiny, posypeme zbylou dýní a Feta sýrem. Pečeme 20 minut na 200 °C.

lívance

9. Dýňové lívance

· 100 g strouhané dýně

· 2 dl mléka

· 2 vejce

· 1 ks vanilkového cukru

· špetka soli

· 140 g hladké mouky

· olej na smažení

Strouhanou dýni, mléko, vejce, cukr, sůl a hladkou mouku rozmícháme v hladké tekuté těsto, naběračkou ho lijeme na rozpálenou pánev s malým množstvím oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Potíráme dýňovou nebo jinou marmeládou, smotáme nebo přeložíme, ozdobíme šlehačkou, zakysanou smetanou nebo ovocem.

10. Dýňový kompot

· 3 kg dýně

· 2 ks citronu

· 800 g cukru krystal

· 1 ks ananasového kompotu

· 3 ks hřebíček

· 2 l studené vody

· 2 lžičky kyseliny citronové

· Ananasový kompot nebo aroma

Dýni nakrájíme na kostky, vložíme do 2 litrů studené vody, přidáme 3 hřebíčky a necháme odstát. Přidáme nakrájené citrony na plátky i s kůrou bez semínek, cukr, kyselinu citronovou a vaříme 10 minut, než zesklovatí. Odstavíme, vyndáme hřebíčky a citrony, ochutíme lahvičkou ananasového aroma nebo velkým ananasovým kompotem, dáme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Zapojit se do komentování