Jojo efekt: Co to je, jak se mu vyhnout a rychle zhubnout

Také patříte mezi věčné dietářky, co shodí přebytečná kila, mají z toho chvíli radost a pak nastoupí jojo efekt a můžete zase začínat zase od začátku? Zkuste zhubnout definitivně, poradíme vám, jak na to. Stačí se soustředit na pár zásad.

Co je jojo efekt

Potom, co zhubneme, často dojde k tomu, že během krátké doby zase se dostaneme na původní váhu, nebo ještě více přibereme. To je princip jojo efektu. Strašák všech jedinců, co se snaží o úbytek váhy, přichází z mnoha různých důvodů a může mít navíc velmi negativní dopady na psychiku, zdraví a tělesnou kondici. Už při shazování nadbytečných kil bychom se měli snažit chovat tak, abychom se jojo efektu vyhnuli a udrželi si ideální váhu i po ukončení hubnoucího procesu.

Proč nastává jojo efekt

Nejčastější příčinou proslulého jojo efektu jsou radikální diety, které jsou nutričně nevyvážené a sestavené odborníkem na míru. Počáteční efekt hubnutí je sice okamžitý a kila jdou rychle dolů, ale jakmile se začneme vracet k obvyklému jídelníčku, shozená kila se nám skokově vrátí zpět. Významným faktorem jojo efektu je i stres. Pokud během hubnutí řešíme nějaké problémy, motivace hlídat si stravovací návyky a hýbat bývá odsunuta stranou a kila opět rychle stoupají nahoru. Dalšími faktory může bát špatný zdravotní stav nebo negativní vliv okolí, kdy nás někdo nebo něco demotivuje a odrazuje, a pak se vracíme ke špatným návykům.

Proč je jojo efekt nebezpečný

Dopady jojo efektu jsou výrazné pro naši psychiku. Neúspěšnou úpravou jídelníčku podléháme pocitům méněcennosti, neschopnosti, frustrace ze selhání a ztrátě motivace i posměchu, což má negativní vliv i na tělesné zdraví. Velké váhové výkyvy v krátkém časovém intervalu jsou pro tělo velký šok. Rychlé a opětovné nabrání tuku vede k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, zvýšení krevního tlaku, zažívacím potížím, žlučníkovým záchvatům a rozvinutí diabetu II. typu.

Jak bojovat proti jojo efektu

  • Dodržujte nové návyky ve stravování a změňte životní styl.
  • I po shození kilogramů si udržujte zdravé návyky, aby se váha stabilizovala.
  • Dodržujte zásady spánkové hygieny a každý den si dopřej kvalitní spánek.
  • Pravidelně se věnujte pohybu.
  • Sportovní aktivity, které vás baví, pravidelně střídejte.
  • Po fyzické aktivitě dejte tělu čas na regeneraci a relaxaci.
  • Při kombinaci pohybu a správného stravování hubněte postupně.
  • Dlouhodobě si zafixujte správné návyky.
  • Stanovujte si pevné dílčí cíle.
  • Nastavte si životní styl, který se dá udržet dlouhodobě.
  • Do jídelníčku zařaďte potraviny s nízkým energetickým obsahem.
  • Zaměřte se na vlákninu, kvalitní zdroje bílkovin, sacharidů a tuků.
  • Udržujte si psychickou rovnováhu a pozitivní naladění pro udržení motivace.

Jojo efekt a metabolismus

Metabolismus se u každého člověka liší, proto neexistuje univerzální návod, jak hubnout a váhu si udržet. Zásadní je stanovení dlouhodobých cílů a změna přístupu ke stravování a způsobu života. Skvělou motivací je nehubnout sám. Metabolismus můžete zrychlit a podpořit pravidelnou stravou, pohybem a relaxací. Nejlepší způsob je omezení konzumace nevhodných potravin, které obsahují spoustu tuků a prázdných kalorií, pokrmy plné cukru, bílé mouky a nezdravého tuku bez výživných látek. Orientovat se na jídlo z čerstvých surovin a vyhnout se polotovarům.

Výživové poradenství a cesta k hubnutí

Vhodná je návštěva výživového poradce, který vám připraví cestu k hubnutí na míru. Určí vám vhodný redukční stravovací plán a pomůže s výběrem pohybových aktivit. Provede vás procesem změny stravovacích návyků, pohybové aktivity a nového životního stylu. Bude vás vést a motivovat. Budete mít kouče, který vám pomůže vytrvat.

Napsat komentář