Zařaď do svého jídelníčku Kuskus a Pohanku

O těchto dvou potravinách už jsi určitě slyšela. V dnešní době ho do svého jídelníčku řadí mnoho lidí, protože jsou nejen velmi zdravé, ale pokud si je dobře upravíš, tak i chutné. A my pro tebe máme pár tipů.

Kuskus

Jedná se o tradiční marocké jídlo, které si však získává oblibu už i v západní Evropě. A co to ten kuskus vlastně je? Jde o upravené (napařené a usušené) části tvrdé pšenice, semoliny. Vypadá to jako zlatavá, větší krupice. Dá se připravit jak naslano, tak nasladko. Navíc se vaří jen krátce, což každý jistě ocení.

Pokrm z Kuskusu se dá podávat jako příloha nebo i jako hlavní jídlo. Stačí ho zalít horkou vodou, krátce povařit a pod pokličkou nechat dojít do měkka. A máš ideální přílohu ke slanému jídlu. Pokud ti náhodou Kuskus zbyde, můžeš si z něj udělat moučník. Stačí si na něj dát buď zavařeninu, cukr nebo skořici, rozinky – zkrátka chutím se meze nekladou.

Recepty

Ve větší nádobě rozehřej máslo a vsyp kuskus a nasekané oříšky. Poté mícháš a pražíš – jako když děláš jíšku. Až začneš cítit, jak voní, nalij na něj horkou vodu, mléko nebo sójové mléko. Poté přidej oprané rozinky a směs vaříš dokud je kuskus téměř sypký. Nakonec přidej med.

Pokud si večer chceš připravit jídlo na druhý den do práce, nebo do školy, udělej si zeleninový kuskus. Na olivovém oleji lehce osmahni cibulku a česnek, přisyp kuskus, krátce ho opraž a poté přilej vodu. Nech to krátce vařit a přidej zeleninu dle libosti, orientální koření a plotýnku klidně vypni a nech na ní kuskus ještě chvíli dojít. Pokud to chceš ještě nějak dochutit, přidej sójovou omáčku nebo bylinkovou sůl.

Na další recept se podívej třeba na Youtube.

Pohanka

Neloupaná pohanka má červenou barvu, ale ta pro nás tak velký význam nemá. Můžeme ji pěstovat pouze pro nať. Mladé listy pohanky se totiž konzumují jako zelenina a obsahují velké množství rutinu, který pomáhá snižovat krevní tlak. Loupaná pohanka má krémové nebo hnědavé zbarvení, a to podle způsobu loupání. Dají se koupit buď celé loupané nážky nebo také krupice a mouka.

Z pohanky se vyrábí sušené mléko, kterým můžeme zahušťovat a ochucovat omáčky nebo třeba kávu. Pohanku můžeme upravit jako přílohu podobně jako rýži, nebo z ní můžeme udělat kaši. Kaše se dá jíst buď nasladko nebo naslano. Naslano například s osmaženou cibulkou a zeleninou a nasladko se skořicovým cukrem nebo kakaem. Kaše se dá dobře připravit především z pohankové krupice. A pohanková mouka se nám hodí například na palačinky.

Pohanka obsahuje hodně kyseliny pantotenové, což je vitamin B5, který je prospěšný pleti i vlasům.

Recept – Italská pohanka

Pohanku dáme vařit do dvojnásobného množství vody. Vaříme dvě minuty, poté odstavíme, zabalíme do utěrky a necháme v teple dojít asi 10 minut. Mezitím na pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém osmahneme mraženou zeleninovou směs. Rajčata nakrájíme na hrubší kousky, přidáme k prohřáté zelenině, osolíme, opepříme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

Na plátky nakrájíme též svazeček jarní cibulky. Česnek a cibulku přidáme k zelenině. Čerstvou bazalku najemno nasekáme a rovněž přidáme. Okořeníme též oreganem. Promícháme. Přidáme pohanku, zamícháme, přendáme na talíře a jíme.

Více se o pohance dozvíš v tomto videu.

Zařazuješ do svého jídelníčku Kuskus a Pohanku? Máš nějaký oblíbený recept, který bys mohla doporučit?

Zapojit se do komentování