Naposledy aktualizováno 13.7.2022
Přemýšlíte o tom, že do svého jídelníčku zakomponujete nové ingredience, ale nemáte nejmenší tušení, co byste s nimi měli udělat? Jednou z nich může být xantanová guma. Co xantanová guma je? Má nějaké benefity? A jakými způsoby se dá použít?
Xantanová guma není žádnou novinkou. Lidstvo ji zná poměrně dlouhou dobu a nebojí se ji použít. Mnohdy i docela dost protichůdnými způsoby. Xantanová guma se totiž používá třeba do lepidel na lepení tapet.
Pro neznalce tedy může být těžké správně určit, jak lze tuto látku zakomponovat do své životosprávy. Také nemusí být úplně jednoduché si připustit, že by něco takového mohlo mít na tělo pozitivní vliv.
Pokud se mezi nevěřící Tomáše řadíte i vy, níže se podíváme na informace o xantanové gumě, které by vás mohly o její prospěšnosti přesvědčit.
Co je xantanová guma?
Xantanová guma je polysacharid, který se vyrábí fermentací sacharidů. Výsledný produkt se čistí alkoholem, usuší se a následně se rozemele. V potravinách se xantanová guma používá při zahušťování. Také může zastupovat funkci stabilizátoru.
První informace o xantanové gumě pocházejí z roku 1963. Od té doby docházelo k jejímu zkoumání. Následně se ukázalo, že je pro člověka bezpečná a není nutné se jí obávat.
Do čeho se xantanová guma přidává?
Xantanová guma se běžně používá v potravinářské výrobě. Najdete ji všude tam, kde je potřeba něco zahustit, nebo stabilizovat.
Typicky se dá najít například v ovocných džusech, salátových dresincích, zmrzlinách, potravinách bez tuku (či s označením light), v polévkách, sirupech atd.
Když se podíváme do dalších odvětví, xantanová guma se obvykle používá při výrobě zubních past, krémů, šamponů, nátěrů atd.
Benefity xantanové gumy
O xantanové gumě se říká, že může mít na lidské tělo pozitivní vliv.
Mezi její potenciální výhody patří:
- Schopnost snižovat hladinu krevního cukru
- Rychlejší pocit sytosti
- Ochrana zubů před zubním kazem
- Lepší zažívání
- Podpora slinivosti
V některých případech se dokonce hovoří o tom, že příjem xantanové gumy může mít pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu.
Na tohle si dejte pozor
Nic na světě nemá jen samá pozitiva. A platí to i o konzumaci xantanové gumy. Mezi její hlavní nevýhody patří skutečnost, že může mít projímavé účinky. Také není vhodná pro lidi, kteří mají alergii na sóju a alergii na mléčné produkty.
Xantanová guma také není vhodná pro miminka a pro lidi, kteří mají naplánovanou operaci. Předem by se měli s lékařem o jejím užívání poradit i lidé, kteří se léčí s cukrovkou.
Jak ji použít?
Pokud jste zdraví a přemýšlíte o tom, že byste chtěli začít xantanovou gumu používat v kuchyni, dáme vám pár rad, jak na to. Vzhledem k tomu, že má xantanová guma neutrální chuť, neměla by nijak rušit váš celkový požitek z jídla.
Jedním z tipů, jak lze xantanovou gumu využít, je použití malého množství na zahuštění výpeku z masa. (Třeba při pečení kuřete.) Také s ní můžete zahustit veganskou domácí zmrzlinu. V neposlední řadě se dá přidávat do bezlepkových těst, která je nutné nějak zahustit.
Máte nějaké zkušenosti s použitím xantanové gumy? Pokud ano, jaké?
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Xanthan – Xanthan (česky)
https://www.healthline.com/nutrition/xanthan-gum – Xanthanová guma (anglicky)
https://www.verywellfit.com/xanthan-gum-overview-4178370 – Vše o xantanové gumě (anglicky)