Psyllium a jeho 4 účinky: Proč užívat vlákninu každý den?

Naposledy aktualizováno 18.2.2022

Všude kolem nás zaznívá informace o tom, že máme v jídelníčku méně vlákniny, než kolik by jí tam mělo správně být. Pokud si nemůžete dovolit do životosprávy zakomponovat větší množství luštěnin, čerstvého ovoce a zeleniny, můžete vyzkoušet užívat psyllium. Na co vše je dobré? A na co si dát pozor?

Vláknina má v lidském těle nezastupitelnou úlohu. Je důležitá pro normální stav střev a pro optimální vyprazdňování. Současný životní styl, pro který je typická zvýšená konzumace zpracovaných potravin, však přirozené konzumaci vlákniny moc neprospívá. (Také na to může mít vliv poměrně vysoká cena zdravých potravin.)

Z toho důvodu se řada jedinců uchyluje k přijímání vlákniny z doplňků stravy. Mezi ty nejoblíbenější patří v posledních několika letech psyllium.

Co vše byste měli před jeho užíváním vědět?

Co je psyllium? 

Psyllium je jiný název pro jitrocel vejčitý. Ve srovnání s jinými druhy jitrocele není tento druh považován za plevel, ale za léčivou bylinu. V Česku tento druh jitrocele neroste, nejvíc se mu daří v oblasti Středozemního moře, v Africe, Pákistánu a Indii.

Psyllium je název pro vlákninu, která se získává z jitrocelových semen. Nejběžněji se psyllium používá na zácpu. Najde ale využití i při řešení mnoha dalších problémů.

jitrocel vejčitý, psyllium

Benefity psyllia

Jak už bylo řečeno, většina lidí po psylliu sahá kvůli jeho účinkům na zažívací ústrojí. Byla by ale chyba se domnívat, že nic dalšího vám psyllium nedovede nabídnout.

Mezi jeho benefity patří:

  • Častější vyprazdňování
  • Zdraví srdce
  • Udržování optimální tělesné váhy
  • Podpora léčby cukrovky

Vedlejší účinky psyllia

Psyllium je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud nevíte, jak s ním správně zacházet, nebo jste na něj z nějakého důvodu citlivější, může u vás vyvolat široké spektrum nežádoucích účinků.

Dávejte si pozor na:

  • Průjem
  • Plynatost
  • Křeče v břiše
  • Nevolnost a zvracení
  • Bolest žaludku

Pokud se u vás projeví problém s dýcháním, svědění, vyrážka, zvracení nebo otékání (především v oblasti hlavy a krku), okamžitě vyhledejte pomoc lékaře.

psyllium dávkování

Dávkování psyllia

Velikost dávky se odvíjí od toho, jaký výrobek jste si koupili. Z toho důvodu je nutné sledovat doporučené dávkování, které je uvedeno na obalu výrobcem. Lišit se může i četnost užívání. Zatímco někdy stačí užívat psyllium jednou denně, v jiných případech ho můžete užívat i třikrát za den.

Typicky se psyllium zapíjí větším množstvím vody, protože voda je pro vlákninu velice důležitá a nemůže bez ní správně fungovat. (To ale platí o všech typech vlákniny, nejde tedy jen o specifikum psyllia.)

V případě, že máte Crohnovu chorobu, po konzultaci s lékařem můžete vyzkoušet užívání psyllia společně s probiotiky. V některých případech to může lidem s tímto onemocněním pomoci. Jelikož je ale každý člověk s Crohnovou chorobou jiný, dalším lidem může naopak tento krok přitížit.

Pravidelné užívání psyllia může mít dobrý vliv i na podporu léčby cukrovky 2. typu. Opět byste ale měli tento krok nejprve konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem.

Zkoušeli jste někdy psyllium? Pokud ano, jaký na vás mělo účinek?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jitrocel_vejčitý – Jitrocel vejčitý (česky)

https://www.healthline.com/health/psyllium-health-benefits – Vše o psylliu (anglicky)

Napsat komentář