3 kroky proti bolesti kloubů. Přišli jsme tomu na kloub

Naposledy aktualizováno 31.8.2022

K aktivnímu sportu občas patří i bolest kloubů. Nejčastěji se objevují bolesti kolenního kloubu u běžců. My jsme si pro tebe připravily 3 kroky proti bolestech kloubů.

Co způsobuje bolest?

Nejčastěji je bolest způsobena velkým přetížením a namáháním. Také špatné držení těla či špatná výživa. Mnohdy za to mohou i nesprávně zvolené boty na sport. A největším rizikem bolesti kloubů je špatné, nebo vůbec žádné protažení před a po sportu.

shout-let-it-all-out-1327383-mKrok 1 – Protáhnout

I přesto, že tě kloub bolí, měla by si ho protáhnout. Protažení by nemělo být těžké ani namáhavé. Při strečinku používej různé pomůcky, například overball nebo gymnastický míč. Protahuj se denně. Níže máš pro inspiraci pár cviků, které můžeš využívat k protažení.

Vyvěšení končetiny z lehátka – polož se na kraj lehátka či postele na pravý bok. Pravou nohu měj pokrčenou a levou spusť rovně dolů k zemi.

Hluboký dřep – vhodný cvik pro kyčle a kolenní kloub. Prováděj klidně mezi dveřmi, kde se stačí chytit rámu a rozkročmo podřepnout. V podřepu vydrž aspoň minutu.

Cvik do V – lehni si na podložku a roztáhni nohy. Používej k tomu ruce. V poloze vydrž aspoň minutu

Cviky ve vodě – ve vodě se klouby nezatěžují jako při běžném cvičení. Podívej se do našeho článku na vhodné cviky do vody.

Krok 2 – Správná výživa

Krok 3 – Návštěva fyzioterapeuta

Pokud ti po kroku 1 a 2 klouby přeci jen nedaly pokoj, svěř se do rukou odborníka. Navštiv ve své blízkosti fyzioterapeuta, který by ti měl pomoci. Další inspirací pro správné cviky pro tebe může být následující video.

Trápí tebe nějaké kloubní bolesti? Poděl se s námi o tvoje zkušenosti.

Napsat komentář