Co jíst a čemu se vyvarovat při vysoké hladině cholesterolu?

Pokud trpíš zvýšenou hladinou cholesterolu, rozhodně by si správnou stravu neměla zanedbávat. Cholesterol totiž nese pro organismus zdravotní rizika a to hlavně onemocnění srdce. V tomto článku se dozvíš, jaké potraviny jsou pro tebe vhodné a které bys naopak měla z jídelníčku úplně vyřadit.

Při zvýšeném cholesterolu si musíš vybírat potraviny se sníženým obsahem tuku nebo nejlépe s žádným. Když přijdeme do supermarketu, na obalech potravin najdeme různé hodnoty. Kterým ale máme věnovat pozornost? Uvedeme si příklad na sýru. Na obale bychom vždy měli najít dva údaje a to sušina a tuk v sušině. Podle těchto údajů si snadno spočítáme, kolik tuku výrobek vlastně obsahuje.

př. 20% Eidam, ve kterém je 50% sušiny a 20% tuku v sušině

50:100 = 0,5  → 0,5 x 20 = 10 g tuku ve 100g výrobku

Pro lidi se zvýšenou hladinou cholesterolu je vhodný výrobek s 10 – 15g tuku v 100g výrobku.

Vhodné potraviny

obiloviny: celozrnný chléb, neslazené a celozrnné obiloviny: műsli, těstoviny, kaše, rýže, křehký chléb

mléčné výrobky: nízkotučné sýry max. 20%, odtučněné mléko, odtučněné jogurty, vaječný bílek

ryby: všechny ryby, zpracované bez dalšího tuku (vaření, gril, uzení)

maso: krocan, kuře, králík, zvěřina, jehněčí, telecí (bez kůžičky)

tuky: olivový olej, řepkový olej, slunečnicový olej, kukuřičný olej, nenasycené margariny

Nevhodné potraviny

obiloviny: pečivo se zvýšeným obsahem tuku, např. tukové rohlíky, sušenky, koláče, zákusky a moučníky

mléčné výrobky: plnotučné mléko, kondenzované mléko, plnotučné náhražky mléka, plnotučné sýry a jogurty

ryby: jikry, ryby smažené v nevhodných tucích a olejích

maso: kachna, husa, veškeré viditelně tučné maso, uzeniny, salámy, kůžička z drůbeže, paštiky

tuky: máslo, lůj, sádlo, palmový olej, ztužené margariny, tuk vypečený z masa

A co dělat, pokud se nemůžeš zbavit chuti na sladké? Dopřej si např. gumové medvídky. Zdravé sice nejsou, ale zato neobsahují žádný tuk.

Zapojit se do komentování