Naposledy aktualizováno 29.12.2020
Milujete vánoční cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a pracny? K Vánocům cukroví patří, ale s ohledem na jeho složení a energetickou hodnotu se podepisuje na naší váze a zdraví. Zkuste proto letos o svátcích mlsat zdravě. Přinášíme vám recepty na zdravé vánoční cukroví, které vám bude chutnat!
Zdravé vánoční cukroví prospívá zdraví a skvěle chutná. Pokud si chcete letos o Vánocích zdravě zamlsat, vyzkoušejte recepty, které nebudou kalorickou bombou. Některé ingredience jsou v receptech nahrazeny zdravějšími alternativami. Nenajdete v něm rafinované cukry, bílou mouku ani ztužený tuk.
Linecké cukroví z celozrnné špaldové mouky
Ingredience:
- 210 g celozrnné špaldové mouky
- 140 g kokosového oleje
- 70 g agávového nebo javorového sirupu
- 1 lžička pudinkového prášku
- kůru z ¼ citronu BIO
Postup:
Ze všech ingrediencí vytvořte vláčné těsto a nechte ho odležet přes noc v lednici. Následující den z něj vyvalujte tenké pláty a vykrajujte kolečka nebo libovolné tvary. V polovině tvarů vždy vykrojte ve středu malé kolečko. Pečte asi 8 minut při 180 °C. Vychladlé linecké cukroví k sobě slepujte marmeládou bez cukru tak, aby byla marmeláda na horním kolečku pěkně vidět.
Celozrnné vanilkové rohlíčky
Ingredience:
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 160 g hladké špaldové mouky
- 200 g kokosového oleje
- 100 g agávového sirupu
- 100 g mletých vlašských ořechů
- citronovou šťávu
- pravou vanilku na špičku nože
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto a dejte ho přes noc odležet do ledničky. Následující den z těsta vyválejte a vytvarujte drobné rohlíčky. Hotové rohlíčky pečte do zlatova v předehřáté troubě při 180 °C. Na závěr zdravé vánoční cukroví obalte v mletém vanilkovém a třtinovém cukru. Cukry můžete rozmělnit na jemno třeba ve hmoždíři.
Ořechové pracny ze špaldové mouky
Ingredience:
- 200 g hladké špaldové mouky
- 120 g javorového nebo agávového sirupu
- 150 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
- 20 g kakaa
- 1 lžička pudingového prášku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 150 g kokosového oleje
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujte vláčné těsto, které nechte přes noc odpočinout v lednici. Připravte si kovové nebo silikonové formičky na pracny. Kovové formičky předem vymažte máslem, silikonové formičky můžete plnit i bez vymazání. Do jednotlivých formiček postupně vždy napěchujte těsto na pracny. Pracny nebo také medvědí tlapky vkládejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 10 až 15 minut.
Bezlepkové mandlové pusinky
Ingredience:
- vaječný bílek
- 2 lžíce bílé rýžové mouky
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 100 g mandlové mouky
- 100 g třtinového cukru nebo javorového sirupu
- 2 lžičky pudinkového prášku
- 2 lžičky kokosového oleje
Postup:
V misce nejprve promíchejte rýžovou, kukuřičnou a mandlovou mouku. K moukám přidejte třtinový cukr nebo javorový sirup. Z bílku si v jiné misce ušlehejte tuhý sníh. Do směsi mouky a cukru nebo sirupu postupně opatrně vmíchejte bílkový sníh a vytvořte nadýchané těsto. Těstem naplňte zdobicí sáček, pomocí kterého budete tvořit na plechu vyloženém pečicím papírem drobné pusinky. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 minut. Hotové pusinky by měly mít jen lehce zlatavý nádech.
Nepečené RAW kuličky z kokosu a oříšků kešu
Ingredience:
- 5 šálků strouhaného kokosu
- 1/2 šálku agávového sirupu
- 1/2 šálku kešu oříšků
Postup:
Do mixéru vložte 3 šálky strouhaného kokosu a kokos mixujte najemno tak dlouho, až se z něj uvolní tuk. Pak najemno rozmixujte všechny kešu oříšky. Smíchejte rozmixovaný kokos a rozmixované kešu ořechy. Ke směsi přidejte 1 šálek strouhaného kokosu a všechen agávový sirup. Vše důkladně propracujte, ať vám vznikne jednotná směs. Z připraveného těsta tvarujte kuličky a obalujte je ze všech stran v kokosu.