Zdravá pizza na mnoho způsobů

Oblíbenou pochoutku si můžete připravit mnohem zdravěji, třeba i z květáku. Pizza nemusí nutně znamenat vysoce kalorický a nezdravý pokrm. Pokud se obáváte porušení zdravého životního stylu, vyzkoušejte naše recepty. Fit domácí pizzy jsou chutné a snadné na přípravu.

Pokud patříte mezi milovníky italské kuchyně, pravá italská pizza může mít mnoho podob. Kvalitních pizzerií je u nás málo. Výtvory jen vzdáleně připomínají italský originál. Navíc pizza jako taková není příliš zdravým pokrmem. Jak si tedy dopřát oblíbenou pochoutku a neporušit zásady zdravé výživy? Vyrobte si zdravou pizzu doma.

pizza

Klasická pizza

Pokud u nás narazíte na pizzu, která se chutí vyrovná té skutečné italské, vaše touha po štíhlé linii vezme za své. Pizza je pokrm s vysokou kalorickou hodnotou a je poměrně tučná. Vyrábí se z bílé mouky, kterou je třeba omezovat. Kromě toho s pizzou dostáváte i vysokou porci nasycených tuků. Zkuste si upéct domácí pizzu podle zdravých receptů.

Celozrnná pizza

Nahradit bílou mouku celozrnnou je tou nejjednodušší variantou, jak si moci vyrobit zdravější pizzu. Nikdy nepoužívejte kupovaný kečup, který obsahuje spoustu cukrů, barviv a konzervantů. Připravte si kečup vlastní nebo zvolte jako Italové protlak nebo rajčata, buď čerstvá, nebo z konzervy s minimem škodlivých příměsí. Italové rozhodně kečup na pizzu nedávají. Také si můžete připravit bylinkové pesto.

Pokud budete používat uzeniny, zvolte kuřecí nebo krůtí šunku s vysokým podílem masa, místo kalorických uzenin se spoustou živočišných tuků a konzervačních solí. Náplní může být zelenina, sýry i ryby. Klasikou je Margherita obsahující rajčata, mozarellu a bazalku.

  • 300 g celozrnné mouky
  • 120 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 g droždí
  • 2 špetky soli
  • náplň dle chuti

Na vále si z  ingrediencí připravte tvárné těsto. Přidejte droždí a nechte těsto 30 až 45 minut nakynout. Pak na pomoučněném vále vytvořte placku, přeneste ji na plech s pečícím papírem a doplňte podle vlastní chuti. Zahřejte si troubu na 190 °C a pečte 20 minut.

pizza

Pizza z ovesných vloček

Připravte si velkou pizzu nebo menší pizzy z ovesných vloček, kterými velmi dobře nahradíte klasickou bílou mouku. Může jit o tuňákovou pizzu s hráškem, kukuřicí a mrkví, šunkovou pizzu s rajčaty nebo sýrovou pizzu s různými variantami sýra.

  • 300 g ovesných vloček
  • 4 ks vajec
  • sušené nebo čerstvé bylinky, jako je bazalka a oregano
  • špetka soli
  • náplň dle chuti

Jemně namleté ovesné vločky, které v obchodě seženete, smíchejte s vejci a přidejte špetku bylinek. Vypracujte tvárné těsto, ze kterého vyrobíte velkou pizzu nebo menší kolečka. Pečte na 190 °C asi 15 minut podle velikosti.

pizza

Květáková pizza

Výbornou a zdravou pizzu si můžete vyrobit z květákového těsta. Květák má jemnou, neutrální chuť a na pizzu se dobře hodí.

  • 1 středně velký květák
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 50 g strouhané mozzarelly
  • 1 vejce
  • stroužek česneku
  • hrst černých oliv
  • špetku sušené nebo čerstvé bazalky
  • špetku sušeného nebo čerstvého oregana
  • hrst lístků čerstvého špenátu
  • špetku soli
  • špetku papriky
  • náplň dle chuti

Květák očistěte, rozkrájejte na kousky, vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Pak 4 minuty květák povařte, přesypte na plátno nebo čistou utěrku, svažte do uzlíku a vyždímejte z něj tekutinu, aby se vám pizza nedrobila. V misce smíchejte rozmixovaný květák s vejcem, přidejte sůl, prolisovaný česnek, sýry, koření a vytvořte směs. Tu navrstvěte v centimetrové výšce na pečící papír a potřete olivovým olejem. Předehřejte si troubu na 200 °C a pečte 15 minut. Pak dejte další ingredience, posypte sýrem a pokrájené černé olivy. Pečte asi 5 10 minut, aby se sýr rozpustil. Pak pizzu posypte čerstvými špenátovými lístky a podávejte.

Zapojit se do komentování