Zdravý tvarohový mazanec – recept

Naposledy aktualizováno 13.7.2022

Pokud se snažíte zhubnout, pak určitě víte, že jakékoliv svátky jsou morem pro vaši štíhlou linii. Možná ale stačí, abyste recepty na klasické sváteční pečivo nahradili zdravější alternativou. Z toho důvodu vám dnes nabídneme několik receptů na zdravý tvarohový mazanec.

Vánoce, ale i Velikonoce, jsou svátky, které trvají jen několik málo dní. Jelikož se při nich ale pije spousta (kalorického) alkoholu a na stole se neustále nacházejí nejrůznější laskominy a dobroty, ne náhodou se staly postrachem všech dietářů. Zvlášť, když vezmeme v úvahu, že oběma svátkům předchází období, v průběhu kterého se moc nehlídáme v jídle. Následky takového chování jsou pak zcela zjevné. Ručička na váze ukazuje nový přírůstek, který vás znovu staví na startovní čáru.

Když zase budete Velikonoce úplně bojkotovat, hrozí vám rozkol v rodině a pocit deprese, protože si chcete také něco málo dopřát. Dá se tato situace nějak řešit?

Dobrým nápadem může být zdravé velikonoční pečení, jehož součástí je tvarohový mazanec.

tvarohový mazanec

Základní tvarohový mazanec

Budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu (nízko, nebo polotučného)
  • 150 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g hladké mouky
  • 5 lžic mléka
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlí (krájených)

Začněte tím, že předehřejete troubu na 200 °C. V mezičase si pak můžete začít chystat těsto na tvarohový mazanec. To připravíte tak, že dáte do misky tvaroh se změklým máslem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, dvěma vejci a rumem. Z toho všeho uděláte základ, kterým je hladké těsto. Dále do misky přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, spařenými rozinkami a mlékem. Výsledkem by mělo být hutnější těsto.

Poté udělejte z těsta jeden větší, nebo dva menší bochánky (to necháme na vašich preferencích), dejte ho na plech vyložený pečicím papírem, povrch bochánku potřete rozšlehaným vejcem, na které dáte nasekané mandle, a dáte ho péct 10 minut na 200 °C a poté stáhnete teplotu na 160 °C. V této chvíli čekejte na to, až bude mít každý mazanec hezky zlatou barvu. Před koncem pečení dejte na mazanec alobal, což zabrání tomu, aby se spálil povrch a uvnitř zůstalo těsto nepropečené. Před vyjmutím nezapomeňte zkontrolovat vnitřek těsta špejlí. V případě nutnosti pečte mazanec do doby, dokud nebude špejle po vytažení čistá.

brusinkový tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec s brusinkami 

Budete potřebovat:

  • 350 g špaldové mouky
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
  • 40 g Hery
  • 20 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g sušených brusinek
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 20 ml rumu
  • 40 g medu
  • Muškátový oříšek
  • Citronovou šťávu a citronovou kůru

Brusinky naložte do rumu a rozpalte troubu na 180 °C. Následně v míse utřete tvaroh s vanilkovým cukrem, medem, povolenou Herou, olejem a vejci (s tím, že si jeden bílek schováte na později). Poté spolu smíchejte mouku s práškem do pečiva a opět přidáte do mísy. Do ní nezapomeňte dát i citronovou kůru s citronovou šťávou, brusinky a muškátový oříšek. Poté udělejte kompaktní těsto, ze kterého upečete bochánek.

Dejte bochánek na plech vyložený pečicím papírem a pomažte ho odloženým vaječným bílkem. Takto upravený mazanec pečte cca hodinu. Pokud není uvnitř ještě hotový, ale existuje riziko spálení, opět ho dopékejte s alobalem.

Máte nějaký vlastní recept na zdravější tvarohový mazanec? Pokud ano, budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.

Napsat komentář