Naposledy aktualizováno 29.5.2020
Cukety jsou velmi oblíbené a použitelné na spoustu způsobů. Dají se jíst syrové nebo v jakékoliv tepelné úpravě na sladko i na slano. Podívejte se, co se z nich dá všechno připravit.
Cuketová polévka
Suroviny:
- 1 cibule
- 3 brambory
- 1 cuketa
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 špetka soli
- 1 lžička kari
- 1 hrst bylinek, jako je petrželka a libeček
Postup přípravy:
Na olivovém oleji si zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené brambory a cuketu, kari koření, sůl a zalijeme vodou asi centimetr nad okraj zeleniny, aby polévka nebyla moc řídká. Vše vaříme doměkka a pak směs rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a nakonec vešleháme ještě zakysanou smetanu a bylinky. Pak ještě polévku krátce povaříme a můžeme ji podávat s osmaženými krutony.
Cuketa plněná mletým masem
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 cukety
- 3 rajčata
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 snítka petrželky
- 0,5 kg mletého hovězího nebo vepřového masa
- 4 hrsti sýra
- 1 lžíce provensálských bylinek
- 2 špetky soli
- 2 špetky černého pepře
Postup přípravy:
Cukety omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme z nich dužinu s jadérky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Vydlabanou dužinu si nasekáme na větší kousky a dáme stranou. Pak ji budeme přidávat do masové směsi. V hlubší pánvi si rozpálíme olivový olej a zesklovatíme na něm na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a smažíme, až se nám začne maso rozpadat na malé kousky. Přidáme rajčata nakrájená na kostičky, vydlabanou dužinu z cukety, na drobno nasekaný česnek a petrželku, podle chuti sůl a provensálské bylinky. Dusíme na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Masovou směsí naplníme vydlabané cukety a opepříme. Pečeme 30 až 45 minut, podle velikosti cukety, v troubě vyhřáté na 150 °C. Posledních 15 minut pečení zasypeme cukety strouhaným eidamem a necháme ještě zapéct.
Zapečená cuketa s kuřecím masem
Suroviny:
- 2 cukety
- 8 rajčat
- 4 kusy kuřecích prsou
- 150 g sýra niva nebo strouhaného eidamu
- 1 balení Tatry mléka
- 1 vejce
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce oleje
- 1 špetka bazalky
- 1 špetka soli
- 1 špetka mletého pepře
Postup přípravy:
Na nakrájené cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestrovou omáčku. Dno zapékací mísy vyložíme oloupanou cuketou pokrájenou na kolečka a posolíme je. Přidáme kuřecí směs, poklademe rajčaty pokrájenými na kolečka, posypeme bazalkou a vrstvy takto můžeme zopakovat. Strouhaný sýr nebo nivu promícháme s Tatra mlékem a rozmíchaným vejcem a dáme do trouby zapéct.
Cuketa v sýrovém těstíčku
Suroviny:
- 1 cuketa
- 2 lžíce Solamylu
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 stroužek česneku
- 1 lžička Vegety
- 3 vejce
- 100 g tvrdého sýra
- minerální voda bez příchutě
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 špetka pálivé papriky
- tuk na smažení
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy:
Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky široké asi 1/2 cm, potřeme česnekem utřeným se solí a necháme odležet. Na těstíčko si v minerálce rozmícháme Solamyl, Vegetu, mouku, sůl, pepř, papriku, sojovou omáčku, vejce a zaděláme na kašovité trochu hustší těstíčko, do kterého nakonec vmícháme strouhaný sýr. Plátky cukety obalujeme v těstíčku a smažíme je ve vyšší vrstvě tuku do růžova. Usmaženou cuketu vždy ještě necháme okapat na ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk.
Cuketová bezmasá směs
Suroviny:
- 2 cibule
- 2 cukety
- 4 stroužky česneky
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce gyros koření
- 4 lžíce oleje
- 120 g rajského protlaku
- 1 lžíce cukr krupice
Postup přípravy:
Cukety omyjeme a neoloupané pokrájíme na slabé plátky. Ve větší pánvi nebo kastrolu na oleji necháme zesklovatět na drobno pokrájenou cibuli, na kterou dáme cuketu a nasekaný česnek. Za občasného promíchání restujeme, ale nesolíme. Až cuketa trochu změkne, přidáme k ní gyros koření, protlak a cukr, směs promícháme, přilijeme trochou vody a necháme vše chvilku provařit. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Podáváme s topinkou, těstovinami, vařenými bramborami, pečivem nebo jako přílohu k pečenému či grilovanému masu. Místo gyros koření můžete použít sojovou omáčku.
Cuketová buchta
Suroviny:
- 2 hrnky cukety nakrájené na malé kostičky
- 3 vejce
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžičky skořice
- 1 lžíce kakaa
- marmeládu
- libovolnou polevu
Postup přípravy:
Pekáč s vyšším okrajem si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo si jej vyložíme pečícím papírem. Všechny přísady v míse promícháme. Do pekáče nalijeme těsto a směs pečeme při 170 °C asi 1/2 hodiny. Po upečení necháme buchtu vychladnout. Pak vychladlé těsto naplocho rozkrojíme, namažeme zavařeninou a zase spojíme. Nakonec povrch a strany potřeme čokoládovou nebo citrónovou polevou a po zaschnutí krájíme na řezy.