5+1 receptů z cukety

Cukety jsou velmi oblíbené a použitelné na spoustu způsobů. Dají se jíst syrové nebo v jakékoliv tepelné úpravě na sladko i na slano. Podívejte se, co se z nich dá všechno připravit.

Cuketová polévka

Suroviny: 

  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 1 cuketa
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička kari
  • 1 hrst bylinek, jako je petrželka a libeček

Postup přípravy:

Na olivovém oleji si zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené brambory a cuketu, kari koření, sůl a zalijeme vodou asi centimetr nad okraj zeleniny, aby polévka nebyla moc řídká. Vše vaříme doměkka a pak směs rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a nakonec vešleháme ještě zakysanou smetanu a bylinky. Pak ještě polévku krátce povaříme a můžeme ji podávat s osmaženými krutony.

Cuketa plněná mletým masem

Suroviny: 

  • 1 cibule
  • 2 cukety
  • 3 rajčata
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka petrželky
  • 0,5 kg mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 4 hrsti sýra
  • 1 lžíce provensálských bylinek
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky černého pepře

Postup přípravy:

Cukety omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme z nich dužinu s jadérky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Vydlabanou dužinu si nasekáme na větší kousky a dáme stranou. Pak ji budeme přidávat do masové směsi. V hlubší pánvi si rozpálíme olivový olej a zesklovatíme na něm na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a smažíme, až se nám začne maso rozpadat na malé kousky. Přidáme rajčata nakrájená na kostičky, vydlabanou dužinu z cukety, na drobno nasekaný česnek a petrželku, podle chuti sůl a provensálské bylinky. Dusíme na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Masovou směsí naplníme vydlabané cukety a opepříme. Pečeme 30 až 45 minut, podle velikosti cukety, v troubě vyhřáté na 150 °C. Posledních 15 minut pečení zasypeme cukety strouhaným eidamem a necháme ještě zapéct.

Zapečená cuketa s kuřecím masem

Suroviny:

  • 2 cukety
  • 8 rajčat
  • 4 kusy kuřecích prsou
  • 150 g sýra niva nebo strouhaného eidamu
  • 1 balení Tatry mléka
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 špetka bazalky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého pepře

Postup přípravy:

Na nakrájené cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestrovou omáčku. Dno zapékací mísy vyložíme oloupanou cuketou pokrájenou na kolečka a posolíme je. Přidáme kuřecí směs, poklademe rajčaty pokrájenými na kolečka, posypeme bazalkou a vrstvy takto můžeme zopakovat. Strouhaný sýr nebo nivu promícháme s Tatra mlékem a rozmíchaným vejcem a dáme do trouby zapéct.

Cuketa v sýrovém těstíčku

Suroviny:

  • 1 cuketa
  • 2 lžíce Solamylu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužek česneku
  • 1 lžička Vegety
  • 3 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • minerální voda bez příchutě
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 špetka pálivé papriky
  • tuk na smažení
  • sůl
  • mletý pepř

Postup přípravy:

Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky široké asi 1/2 cm, potřeme česnekem utřeným se solí a necháme odležet. Na těstíčko si v minerálce rozmícháme Solamyl, Vegetu, mouku, sůl, pepř, papriku, sojovou omáčku, vejce a zaděláme na kašovité trochu hustší těstíčko, do kterého nakonec vmícháme strouhaný sýr. Plátky cukety obalujeme v těstíčku a smažíme je ve vyšší vrstvě tuku do růžova. Usmaženou cuketu vždy ještě necháme okapat na ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk.

Cuketová bezmasá směs

Suroviny:   

  • 2 cibule
  • 2 cukety
  • 4 stroužky česneky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce gyros koření
  • 4 lžíce oleje
  • 120 g rajského protlaku
  • 1 lžíce cukr krupice

Postup přípravy:

Cukety omyjeme a neoloupané pokrájíme na slabé plátky. Ve větší pánvi nebo kastrolu na oleji necháme zesklovatět na drobno pokrájenou cibuli, na kterou dáme cuketu a nasekaný česnek. Za občasného promíchání restujeme, ale nesolíme. Až cuketa trochu změkne, přidáme k ní gyros koření, protlak a cukr, směs promícháme, přilijeme trochou vody a necháme vše chvilku provařit. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Podáváme s topinkou, těstovinami, vařenými bramborami, pečivem nebo jako přílohu k pečenému či grilovanému masu. Místo gyros koření můžete použít sojovou omáčku.

zelenina

Cuketová buchta

Suroviny:

  • 2 hrnky cukety nakrájené na malé kostičky
  • 3 vejce
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • marmeládu
  • libovolnou polevu

Postup přípravy:

Pekáč s vyšším okrajem si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo si jej vyložíme pečícím papírem. Všechny přísady v míse promícháme. Do pekáče nalijeme těsto a směs pečeme při 170 °C asi 1/2 hodiny. Po upečení necháme buchtu vychladnout. Pak vychladlé těsto naplocho rozkrojíme, namažeme zavařeninou a zase spojíme. Nakonec povrch a strany potřeme čokoládovou nebo citrónovou polevou a po zaschnutí krájíme na řezy.

Napsat komentář