Naposledy aktualizováno 19.6.2020
Quinoa je zdravá, výživná a zasytí na delší dobu. Dá se využít jako semena, vločky i mouka. Pokrmy z ní mohou být slané i sladké. Quinoa je bohatá na proteiny, vitamín B, železo, magnézium a kyselinu listovou, má nízký glykemický index, je vhodná pro diabetiky, při hubnutí a keto dietě. Pro celiaky je bez lepku. Pohlcuje škodlivý LDL cholesterol, podporuje trávení a snižuje riziko karcinomu tlustého střeva.
Quinoa je plod rostliny zvané Merlík čilský. Chutí připomíná ořechy a má krémovou, ale trošku tužší konzistenci. Výborně do sebe absorbuje chutě, a proto je výbornou přílohou k různým omáčkám. Z celých semen se připravují přílohy k hlavním chodům, kaše, nebo do proteinových nápojů. V lednici vám vydrží uvařená až 5 dnů. Vybrat si můžete barvu bílou, červenou a černou. Bílá quinoa má mírně nahořklou chuť, je kašovitá a žvýkavá. Červená má plnější chuť. Černá je sladší a křupavá.
Mouka z quinoy
Ingredience:
- 200 g bílé quinoy
Postup:
Quinou si opražte na pánvi a zbavte ji přebytečné vlhkosti. Pražte tak dlouho, až začne vonět. Pak ji nechte vychladnout a rozmixujte v mixéru do hladka. Uchovávejte ji v uzavíratelné a vzduchotěsné nádobě.
Quinoa jako příloha
Ingredience:
- 1 hrnek quinoy
- 2 hrnky vody
- ¼ lžičky soli
Postup:
Quinou důkladně propláchněte pod proudem vody, aby se zbavila hořkosti. Dejte ji společně s vodou do hrnce a nechte ji vařit 10 až 20 minut. Rychlost uvaření quinoy se odvíjí od velikosti semen. Jakmile se tekutina vypaří a semena změknou, nechte je ještě po uvaření pod pokličkou dalších 5 minut, aby semena nabobtnala. Až pak quinou posolte a promíchejte.
Salát z quinoy se sušenými rajčaty
Ingredience:
- 1 hrnek quinoy
- ⅓ hrnku sušených rajčat nakládaných v olivovém oleji
- 2 hrnky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu nebo rukoly
- ⅓ hrnku nakrájených mandlí
- ¼ lžičky olivového oleje
- sůl
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky soli
- špetku červeného pepře
- špetku čerstvě namletého černého pepře
Postup:
Quinou uvařte dle návodu a nechte nabobtnat. Mandle opražte na olivovém oleji. Jakmile se olej zahřeje, vložte mandle a důkladně je míchejte, protože se rychle připalují. Hotové jsou, jakmile začnou vonět a zezlátnou. Dejte je do větší mísy s quinoou, přilijte zálivku, nasekaná sušená rajčata a zamíchejte. Špenát přidejte až těsně před podáváním, aby nezvadl.
Salát s quinoou a tuňákem
Ingredience:
- 100 g červené quinoy
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- ½ lžíce bílého vinného octa
- 120 g tuňáka v konzervě
- 1 avokádo
- 200 g cherry rajčátek
- 2 lžíce opražených semínek (slunečnicových, dýňových či sezamových)
- bylinková sůl (sůl, pepř, česnek a petrželka)
- mix salátů (ledový, rukola, polníček apod.)
Postup:
Quinou propláchněte pod tekoucí vodou. Dejte stejné množství studené vody jako quinoy a vařte 15 minut. Zálivku smíchejte z oleje, citronové šťávy, vinného octa a bylinkové soli. Vychlazenou quinou smíchejte se zálivkou, přidejte nakrájená rajčata, avokádo, scezené kousky tuňáka, posypte praženými semínky a podávejte se salátem.
Čokoládový koláč z quinoy
Ingredience:
- 2 hrnky uvařené a vychladlé quinoy
- 4 vejce
- ¾ hrnku rozpuštěného másla
- ⅓ hrnku mléka
- 1 a ¼ hrnku cukru
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek kakaového prášku
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku nastrouhané čokolády
- ½ hrnku nasekaných pekanových nebo jiných ořechů
Postup:
Quinou, máslo, vejce, mléko a vanilkový extrakt vymíchejte dohladka. V jiné misce smíchejte sůl, kypřící prášek, jedlou sodu, kakao a cukr. Vše smíchejte dohromady, přidejte nastrouhanou čokoládu a sekané ořechy. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečte na 175 °C asi 40 až 45 minut.
Quinoa kaše z vloček
Ingredience:
- ½ hrnku quinoových vloček
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1 špetka skořice
- ½ hrnku kokosového mléka (může být i sojové nebo jiné)
- ¾ hrnku vody
- javorový sirup
- ovoce dle výběru
Postup:
Do hrnce si dejte vločky, mletá semínka, skořici, vodu a mléko, zamíchejte a za stálého míchání vařte asi 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Kaši polijte javorovým sirupem, posypte lesním ovocem a podávejte.