Co všechno vykouzlit s quinoou

Quinoa je zdravá, výživná a zasytí na delší dobu. Dá se využít jako semena, vločky i mouka. Pokrmy z ní mohou být slané i sladké. Quinoa je bohatá na proteiny, vitamín B, železo, magnézium a kyselinu listovou, má nízký glykemický index, je vhodná pro diabetiky, při hubnutí a keto dietě. Pro celiaky je bez lepku. Pohlcuje škodlivý LDL cholesterol, podporuje trávení a snižuje riziko karcinomu tlustého střeva.

Quinoa je plod rostliny zvané Merlík čilský. Chutí připomíná ořechy a má krémovou, ale trošku tužší konzistenci. Výborně do sebe absorbuje chutě, a proto je výbornou přílohou k různým omáčkám. Z celých semen se připravují přílohy k hlavním chodům, kaše, nebo do proteinových nápojů. V lednici vám vydrží uvařená až 5 dnů. Vybrat si můžete barvu bílou, červenou a černou. Bílá quinoa má mírně nahořklou chuť, je kašovitá a žvýkavá. Červená má plnější chuť. Černá je sladší a křupavá.

Mouka z quinoy

Ingredience:

  • 200 g bílé quinoy

Postup:

Quinou si opražte na pánvi a zbavte ji přebytečné vlhkosti. Pražte tak dlouho, až začne vonět. Pak ji nechte vychladnout a rozmixujte v mixéru do hladka. Uchovávejte ji v uzavíratelné a vzduchotěsné nádobě.

Quinoa jako příloha

Ingredience:

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 hrnky vody
  • ¼ lžičky soli

Postup:

Quinou důkladně propláchněte pod proudem vody, aby se zbavila hořkosti. Dejte ji společně s vodou do hrnce a nechte ji vařit 10 až 20 minut. Rychlost uvaření quinoy se odvíjí od velikosti semen. Jakmile se tekutina vypaří a semena změknou, nechte je ještě po uvaření pod pokličkou dalších 5 minut, aby semena nabobtnala. Až pak quinou posolte a promíchejte.

Salát z quinoy se sušenými rajčaty

Ingredience:

  • 1 hrnek quinoy
  • ⅓ hrnku sušených rajčat nakládaných v olivovém oleji
  • 2 hrnky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu nebo rukoly
  • ⅓ hrnku nakrájených mandlí
  • ¼ lžičky olivového oleje
  • sůl

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ½ lžičky soli
  • špetku červeného pepře
  • špetku čerstvě namletého černého pepře

Postup:

Quinou uvařte dle návodu a nechte nabobtnat. Mandle opražte na olivovém oleji. Jakmile se olej zahřeje, vložte mandle a důkladně je míchejte, protože se rychle připalují. Hotové jsou, jakmile začnou vonět a zezlátnou. Dejte je do větší mísy s quinoou, přilijte zálivku, nasekaná sušená rajčata a zamíchejte. Špenát přidejte až těsně před podáváním, aby nezvadl.

Salát s quinoou a tuňákem

Ingredience:

  • 100 g červené quinoy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • ½ lžíce bílého vinného octa
  • 120 g tuňáka v konzervě
  • 1 avokádo
  • 200 g cherry rajčátek
  • 2 lžíce opražených semínek (slunečnicových, dýňových či sezamových)
  • bylinková sůl (sůl, pepř, česnek a petrželka)
  • mix salátů (ledový, rukola, polníček apod.)

Postup:

Quinou propláchněte pod tekoucí vodou. Dejte stejné množství studené vody jako quinoy a vařte 15 minut. Zálivku smíchejte z oleje, citronové šťávy, vinného octa a bylinkové soli. Vychlazenou quinou smíchejte se zálivkou, přidejte nakrájená rajčata, avokádo, scezené kousky tuňáka, posypte praženými semínky a podávejte se salátem.

Čokoládový koláč z quinoy

Ingredience:

  • 2 hrnky uvařené a vychladlé quinoy
  • 4 vejce
  • ¾ hrnku rozpuštěného másla
  • ⅓ hrnku mléka
  • 1 a ¼ hrnku cukru
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek kakaového prášku
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku nastrouhané čokolády
  • ½ hrnku nasekaných pekanových nebo jiných ořechů

Postup:

Quinou, máslo, vejce, mléko a vanilkový extrakt vymíchejte dohladka. V jiné misce smíchejte sůl, kypřící prášek, jedlou sodu, kakao a cukr. Vše smíchejte dohromady, přidejte nastrouhanou čokoládu a sekané ořechy. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečte na 175 °C asi 40 až 45 minut.

Quinoa kaše z vloček

Ingredience:

  • ½ hrnku quinoových vloček
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 špetka skořice
  • ½ hrnku kokosového mléka (může být i sojové nebo jiné)
  • ¾ hrnku vody
  • javorový sirup
  • ovoce dle výběru

Postup:

Do hrnce si dejte vločky, mletá semínka, skořici, vodu a mléko, zamíchejte a za stálého míchání vařte asi 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Kaši polijte javorovým sirupem, posypte lesním ovocem a podávejte.

Napsat komentář