Zdravé trávení je jedním z hlavních pilířů lidského zdraví. Věděli jste však, že mu můžete výrazně uškodit tím, jak se o sebe každodenně staráte? Pokud ne, níže se zaměříme na informace o tom, co všechno vašemu trávení vadí a co mu naopak prospívá.
V poslední době se hovoří o tom, jak moc důležitá je pro každého z nás střevní mikroflóra. S její podporou to ale není vůbec jednoduché, protože jí mohou škodit i věci, které s ní na první pohled vůbec nesouvisí.
Mezi příznaky problému může patřit například dlouhodobý průjem nebo zácpa, nadýmání a nafouklé břicho, ale například také zhoršená nálada a oslabený imunitní systém.
Co vše byste tedy měli o udržování zdravé střevní mikroflóry vědět?
Tohle střevům škodí
Asi nemusíme připomínat, že jedním z hlavních problémů je špatně sestavený jídelníček, ve kterém není pestrá paleta živin. Lidské tělo potřebuje jak ovoce a zeleninu, tak luštěniny, celozrnné výrobky a podobně. Také dejte STOPku velkému množství přidaných cukrů, tuků a éček.
Na trávení má negativní vliv i absence probiotik a prebiotik, která udržují početnou populaci pro člověka přátelských mikroorganismů v zažívacím ústrojí. Jelikož některé z nich dovedou vytvářet špatné prostředí pro nepřátelské organismy, nedostatek probiotik se může odrazit i na síle našeho imunitního systému a na častější nemocnosti.
Dále je na černé listině:
- Nadměrné popíjení alkoholu
- Užívání antibiotik (jelikož jsou občas nutná, doporučuje se v jejich průběhu užívání kvalitních probiotik, nezapomeňte však na to, že by mezi jejich užíváním měl být několikahodinový odstup a antibiotika by se měla brát vždycky jako první)
- Nedostatek pohybové aktivity
- Kouření
- Nedostatek spánku
- Nadměrné množství stresu
Ve své podstatě tedy můžeme říct, že na stav vašeho trávení má negativní dopady to, čemu obecně říkáme nezdravý životní styl.
Naštěstí pro nás všechny, pokud vezmeme rozum do hrsti a uděláme pár cílených změn, kterých se dokážeme dlouhodobě držet, mělo by se to brzy projevit pozitivními změnami trávení, které vás překvapí svou efektivitou a absencí přidružených potíží.
Jak na to jít správně?
Aby nedocházelo k úbytku přátelských mikroorganismů ve střevech, klíčové je užívání probiotik (synbiotik). Pokud nemáte tušení, co termín synbiotika přesně znamená, prozradíme vám, že jde o takové přípravky, které kromě probiotik obsahují i prebiotika, která jsou pro přátelské mikroorganismy důležitou potravou. Bez nich by nemohla ve střevě přežít a dál se množit, takže je opravdu důležité, aby měl vybraný probiotický doplněk stravy ve složení obojí. Také nezapomínejte na to, že probiotika budete muset užívat dlouhodobě a každý den. Teprve pak můžete zaznamenat první změny.
Aby toho nebylo málo, také myslete na cílenou změnu životního stylu, díky které budou mít přátelské mikroorganismy ve vašem těle ideální podmínky k životu. Tato změna by měla zahrnovat:
- Pestrý a zdravý jídelníček
- Dostatek vlákniny
- Redukci stresu
- Omezení konzumace přidaných cukrů
- Pravidelnou pohybovou aktivitu
- Kvalitní spánek
- Nikotinovou abstinenci
- Převážně vegetariánský druh stravování
- Omezení užívání antibiotik (ne vždy je to možné, ale zkuste se o sebe starat tak dobře, aby jejich užívání nebylo tolik potřeba)
Maminky hodně malých dětí by měly dbát i na to, aby po porodu kojily své dítě alespoň po dobu 6 měsíců. Vzhledem k tomu, že miminka mají prakticky sterilní střevo, které se začíná osidlovat až po porodu, delší doba kojení může přispět k tomu, že budou mít dobrý základ pro silnou a zdravou střevní mikroflóru v budoucnu.
Jak tedy vidíte, je to trochu alchymie, s vhodným doplňkem stravy s obsahem probiotik a prebiotik, který je vhodný pro dlouhodobé užívání, a s cílenou změnou životního stylu by mělo brzy dojít k nápravě vašeho problematického trávení.
Zdroje informací
https://www.healthline.com/nutrition/8-things-that-harm-gut-bacteria – 8 příčin nezdravého trávení (anglicky)
https://www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria – 9 tipů na podporu střevní mikroflóry (anglicky)
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325293 – 10 kroků, jak podpořit normální stav střevní mikroflóry (anglicky)