Lečo je recept, který jedni milují, ale druzí ho z duše nenávidí. Pokud patříte do druhé jmenované skupiny, chápeme, že překonat odpor nemusí být snadné. Možná je to ale jenom o tom, že se vám zatím nedostal do ruky správný recept. Proto vám ty nejlepší nabídneme níže.
Lečo máme spojeno především s českou kuchyní, ve skutečnosti má ale kořeny v Maďarsku. Právě tam se podává jako hlavní pokrm, často ale slouží jen jako příloha. (Proč to tedy také nezkusit, třeba ke grilovanému masu?) Mezi hlavní ingredience tohoto pokrmu patří rajčata, cibule a papriky, z toho důvodu se lečo nejčastěji vaří v letních měsících. (Tato tradice kromě Česka existuje i na Slovensku a v Polsku.)
Vzhledem k tomu, že lečo nemá jeden univerzální recept, fajnšmekři mohou při vaření používat víno, slaninu a další ingredience, které udělají z leča jejich oblíbenou záležitost. Do pravého maďarského leča se navíc dává hodně pálivého koření (především papriky), takže tímto způsobem zase můžete přebít pro vás neutrální chuť.
Luxusní lečo
Budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 200 g kvalitní šunky, nebo slaniny
- 1 ks červené papriky
- 1 ks žluté papriky
- Plechovku rajčat
- Sůl, pepř
- Tymián
- Majoránku
- 4 vejce
- 3 lžíce rajčatového pyré
- Čerstvou petrželku
Začněte tím, že jemně nakrájenou cibuli osmahnete na olivovém oleji. V této fázi můžete přidat i nakrájenou šunku/slaninu. Následně přidejte nakrájené a očištěné papriky a taktéž několik minut restujte.
Poté do hrnce nalijte celou plechovku rajčat v nálevu a stáhněte plamen. Základ nechte probublávat asi 20 minut a pak do něj přidejte připravené koření, sůl a pepř. V misce důkladně rozšlehejte rajčatové pyré a zamíchejte ho do hrnce. Přidejte rozšlehaná vejce, nakrájenou petrželku a po krátkém vaření (aby vejce nebyla syrová) můžete podávat. Kdo má zájem, ten vejce nemusí míchat, ale může je nechat celá. V tom případě ale počkejte, až dojde ke zpevnění bílků.
Maďarské lečo
Budete potřebovat:
- 500 g čerstvých rajčat
- 3 cibule
- 3 lžíce sádla
- 1 kg bílé papriky
- 250 g maďarské klobásy
- 2 lžíce mleté pálivé papriky
Nakrájejte cibuli na větší kostky, očistěte papriky a taktéž je nakrájejte na větší kusy. To samé opakujte s rajčaty. Do hrnce dejte sádlo a počkejte, až se na plameni rozpustí. Poté na něm nechte zesklovatět cibuli a přidejte k ní papriku. Restujte cca 15 minut. Potom přidejte rajčata a nakrájenou klobásu. Vše promíchejte, zakryjte poklicí a nechte vařit cca 15 minut. Nakonec přidejte pálivou papriku, nechte lečo ještě trochu povařit a můžete podávat.
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lečo – Lečo (česky)