Lečo: Recepty, které vám budou konečně chutnat

Lečo je recept, který jedni milují, ale druzí ho z duše nenávidí. Pokud patříte do druhé jmenované skupiny, chápeme, že překonat odpor nemusí být snadné. Možná je to ale jenom o tom, že se vám zatím nedostal do ruky správný recept. Proto vám ty nejlepší nabídneme níže.

Lečo máme spojeno především s českou kuchyní, ve skutečnosti má ale kořeny v Maďarsku. Právě tam se podává jako hlavní pokrm, často ale slouží jen jako příloha. (Proč to tedy také nezkusit, třeba ke grilovanému masu?) Mezi hlavní ingredience tohoto pokrmu patří rajčata, cibule a papriky, z toho důvodu se lečo nejčastěji vaří v letních měsících. (Tato tradice kromě Česka existuje i na Slovensku a v Polsku.)

Vzhledem k tomu, že lečo nemá jeden univerzální recept, fajnšmekři mohou při vaření používat víno, slaninu a další ingredience, které udělají z leča jejich oblíbenou záležitost. Do pravého maďarského leča se navíc dává hodně pálivého koření (především papriky), takže tímto způsobem zase můžete přebít pro vás neutrální chuť.

Luxusní lečo

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 200 g kvalitní šunky, nebo slaniny
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • Plechovku rajčat
  • Sůl, pepř
  • Tymián
  • Majoránku
  • 4 vejce
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • Čerstvou petrželku

Začněte tím, že jemně nakrájenou cibuli osmahnete na olivovém oleji. V této fázi můžete přidat i nakrájenou šunku/slaninu. Následně přidejte nakrájené a očištěné papriky a taktéž několik minut restujte.

Poté do hrnce nalijte celou plechovku rajčat v nálevu a stáhněte plamen. Základ nechte probublávat asi 20 minut a pak do něj přidejte připravené koření, sůl a pepř. V misce důkladně rozšlehejte rajčatové pyré a zamíchejte ho do hrnce. Přidejte rozšlehaná vejce, nakrájenou petrželku a po krátkém vaření (aby vejce nebyla syrová) můžete podávat. Kdo má zájem, ten vejce nemusí míchat, ale může je nechat celá. V tom případě ale počkejte, až dojde ke zpevnění bílků.

Maďarské lečo

Budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých rajčat
  • 3 cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 1 kg bílé papriky
  • 250 g maďarské klobásy
  • 2 lžíce mleté pálivé papriky

Nakrájejte cibuli na větší kostky, očistěte papriky a taktéž je nakrájejte na větší kusy. To samé opakujte s rajčaty. Do hrnce dejte sádlo a počkejte, až se na plameni rozpustí. Poté na něm nechte zesklovatět cibuli a přidejte k ní papriku. Restujte cca 15 minut. Potom přidejte rajčata a nakrájenou klobásu. Vše promíchejte, zakryjte poklicí a nechte vařit cca 15 minut. Nakonec přidejte pálivou papriku, nechte lečo ještě trochu povařit a můžete podávat.

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lečo – Lečo (česky)

 

Napsat komentář