Naposledy aktualizováno 14.6.2022
Kukuřičný sirup je v poslední době velice populární. Kromě toho, že je hodně sladký, je poměrně snadno dostupný. Pro naše zdraví a štíhlou linii ale nemusí být jeho častá konzumace vhodná. Proto se podíváme na pár tipů, jak se dá kukuřičný sirup nahradit.
O klasickém cukru se říká, že je to bílý jed. Proto je pochopitelné, že hledáme cesty, jak snížit jeho spotřebu. Kukuřičný sirup je ale jasné šlápnutí vedle, protože ve světě výživy získal velmi špatnou reputaci.
Čím vším ho můžete zkusit nahradit?
Sirup z agáve
Tuhle variantu určitě znáte, protože sirup z agáve se na vás směje skoro ze všech poliček obchodů se zdravou výživou. Agávový sirup je chutí trochu neutrálnější, takže se hodí do širšího spektra pokrmů. Nebudete ale hodit na klasické sladkosti a bonbony, protože ve srovnání s kukuřičným sirupem má při zpracování trochu jiné vlastnosti.
Rýžový sirup
Rýžový sirup vzniká rozpadem kukuřičného škrobu na jednoduché cukry, které se pak svaří na hustý sirup. Tento sirup se dá použít na sladkosti a bonbony, protože nemá tendenci krystalizovat. Jeho chuť bývá mírně oříšková.
Med
Pokud hledáte něco dostupnějšího a známějšího, prakticky vždy můžete sáhnout po medu, který seženete prakticky ve všech obchodech.
Zlatý sirup
Zlatý sirup je trochu méně výrazný než med. Díky své jemné a máslovité chuti se dobře hodí do všech typů sladkostí. Plusem je, že má prakticky stejné vlastnosti jako kukuřičný sirup.
Třtinový sirup
Třtinový sirup se dá sehnat v keto verzi, takže je vhodný i pro lidi, kteří drží dietu. Nehodí se ale pro výrobu karamelu.
Jaký je váš nejoblíbenější sirup při vaření a pečení?
Zdroje informací
https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-substitute-corn-syrup-article – Čím nahradit kukuřičný sirup (anglicky)