Dýňové muffiny 3x jinak

Naposledy aktualizováno 15.10.2020

Podzimní náladu spolehlivě podtrhnou všudy přítomné zářivě oranžové dýně a vůně dýňových pokrmů. Pokud rádi zkoušíte nové recepty z dýně Hokkaido od polévky, přes hlavní pokrmy až po dezert, vaší pozornosti by rozhodně neměly uniknout dýňové muffiny. Jsou výborné jako pohoštění na oslavu i pro zdravé mlsání.

Tipy na sladké letní muffiny i jejich slanou variantu si můžete vyzkoušet právě teď. Podívejte se, zda se vám více zalíbí sladká či slaná varianta lahodných dýňových košíčků. Dýňové chuťovky v podobě dýňových muffinů můžete mlsat i bez výčitek.

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido má i blahodárné účinky na naše tělo. Posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy, pomáhá detoxikovat organismus, obsahuje vitaminy A, C, E a doplňuje tělu draslík. Dýně je prevencí vzniku rakoviny. Dýně Hokkaido se nemusí loupat a stačí z ní jen odstranit semena.

Dýňové muffiny

Suroviny:

  • 1 a půl hrnku hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 400 g čerstvé dýně
  • trochu cukru na vaření dýně
  • trochu skořice na vaření dýně
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1/2 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a čtvrt hrnku cukru
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dýni nakrájíme na menší kousky a dáme ji na chvíli povařit s cukrem a skořicí. Pak vodu slijeme a dýni necháme vychladnout. Smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva. V jiné míse si smícháme vychladlou dýni, olej, vejce, vanilkový extrakt, koření, sodu a sůl. Pak přisypeme mouku a lehce mícháme. Pečeme 25 až 30 minut na 180 °C.

Dýňové muffiny s ořechy a čokoládou

Dýňové pyré jednoduše připravíte tak, že si dýni Hokkaido omyjete, očistíte, rozříznete na poloviny a nakrojenou částí položíte na plech s pečicím papírem. Pečete při 200 °C, dokud dýně nezměkne. Pak odstraníte slupku a měkkou dýni pěkně rozmixujete.

Suroviny na 12 muffinů:

  • 220 g dýňového pyré
  • 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 2 až 3 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • máslo na vytření formiček na muffiny
  • 2 vejce
  • 120 g celozrnné mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 hrst nasekaných oříšků
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ mletého muškátového oříšku
  • ¼ mletého hřebíčku
  • nasekaná kostička vysokoprocentní hořké čokolády

Suroviny na drobenku:

  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce špaldové mouky

Postup:

Troubu předehřejeme na 170 °C, připravíme si formičky na muffiny a vytřeme je jemně trochou másla. V míse smícháme dýňové pyré, jogurt, med, máslo, vejce a mléko. V druhé míse smícháme všechny sypké ingredience. Sypkou směs po částech přimícháváme k tekuté a dle potřeby můžeme zředit trochou mléka. Pak opatrně přimícháme kousky čokolády a hotovým těstem pak naplníme formičky. Smícháme si uvedené suroviny na drobenku a lehce posypeme těsto ve formičkách. Vložíme do trouby a pečeme 30 minut.

Slané muffiny

Ingredience:

  • 200 g dýně Hokkaido
  • 170 g hladké mouky
  • 100 g strouhaného sýru Eidam
  • 100 g slaniny
  • 150 ml bílého jogurtu
  • ½ červené papriky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
  • prášek do pečiva

Postup:

Dýni Hokkaido nahrubo nastrouháme. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi. V míse smícháme mouku se sýrem a pokrájenou paprikou. Přidáme půl lžičky soli a polovinu sáčku prášku do pečiva. Přidáme vejce, olej, jogurt a vytvoříme vláčné těsto. Nakonec do mísy přisypeme nastrouhanou dýni, slaninu a vše pořádně smícháme. Košíčky na muffiny naplníme vytvořeným těstem. Z jedné dávky upečeme 12 muffinů. Pečeme je 30 minut při teplotě 170 °C.

Slané košíčky před podáváním můžeme dozdobit zelenými lístky rukoly a servírovat s dipem ze zakysané smetany. Do smetany vmícháme rozdrcený česnek, bazalku, koření dle chuti a sůl. Dýňové muffiny jsou výborné se zeleninovými saláty. Hodí se jako lehčí večeře, svačina i jako dezert.

Napsat komentář